Лихвените проценти по депозити и кредити в лева и евро

...
Лихвените проценти по депозити и кредити в лева и евро
Коментари Харесай

Всички със сметки в лева и евро са предупредени от МФ

Лихвените проценти по депозити и заеми в лв. и евро да продължат леко да нарастват. Това предвиждат представители на комерсиалните банки, капиталовите медиатори, пенсионносигурителните сдружения и ръководещите сдружения, излиза наяве от тримесечния бюлетин на Министерството на финансите „ Финансов бранш: оценки и упования “, съобщи " Парите ни ".

Според финансовите медиатори темпът на стопански напредък през второто тримесечие ще се резервира, а броят на заетите в стопанската система да остане покрай този от първото тримесечие.

Анкетираните чакат лихвените проценти по депозитите в лв. и евро да продължат да нарастват, само че по-слабо по отношение на първото тримесечие. Това демонстрират систематизираните балансови оценки и в трите съществени валути, само че като цяло болшинството от отговори е съсредоточено в очакване лихвите по тях да се задържат без основна смяна. За депозитите в щатска валута резултатите са по-близко до неутралното ниво.

Очакванията на финансовите медиатори от миналата анкета не се осъществиха напълно. През първото тримесечие на 2024 година покачване се наблюдаваше при претеглената възвръщаемост по новите срочни депозити на нефинансови предприятия в евро, до момента в който при тези в лв. беше регистрирано намаляване. При новите срочни депозити, деноминирани в щатска валута на семействата имаше леко намаляване, до момента в който при тези на нефинансови предприятия леко покачване, което докара до опазване на претегления лихвен % по тази валута по отношение на предходното тримесечие.

Леко намаляване на претеглената възвращаемост по новите срочни депозити на семейства имаше и за тези в лв. и евро.

В същото време упованията за лихвените проценти по заемите в лв. и евро е да продължат леко да се покачват, докато тези деноминирани в долари се чака да останат по-близко до цената си от първото тримесечие.

И тук мненията на финансовите медиатори от миналата анкета като цяло не се сбъднаха. При множеството сегменти имаше леко понижение при претеглените лихвени проценти за първото тримесечие на 2024 година по отношение на последното на миналата година. Това беше годно при потребителските заеми в лв. и евро и единствено при тези деноминирани в щатски долари имаше леко покачване. При жилищните заеми и тези за нефинансовите предприятия претеглената цена и в трите валутни сегмента означи едва намаляване по отношение на предходното тримесечие. Очакванията за разхлабване на паричната политика на ЕЦБ до края на 2024 година от една страна, и бавната й трансмисия у нас, от друга ще са фактори, които ще работят в противоположна посока на динамичността на лихвените проценти по заемите за частния бранш.

Европейска комисия чака слаб растеж на Брутният вътрешен продукт и спад на инфлацията в България

Според участниците в изданието темпът на стопански напредък през второто тримесечие ще се резервира. Търговските банки и капиталовите медиатори са най-положително настроени, до момента в който УД и ПОД чакат по-скоро закъснение. Консенсусните прогнози за 2024 година чакат ускорение на икономическия напредък през тази година, като оценките варират от 1.9% на Европейската комисия до близо 3% (на Организацията за икономическо сътрудничество и раз до 2.5%, МВФ до 2.7%).

По отношение на годишния ритъм на инфлация в страната, преобладаващите упования на финансовите медиатори сочат към продължаващо едва ускорение на индикатора и през второто тримесечие на 2024 година Това мнение се споделя от 56% от участниците в анкетата, до момента в който с еднакъв дял от 6% са тези, които чакат темпът на изменение на потребителските цени да остане без смяна или мощно да се форсира.

Процесът на дезинфлация в страната се резервира и през първото тримесечие на 2024 година, като годишният ритъм на инфлация съгласно ХИЦП се забави до 3.1% през март. Сред водещите фактори за тази динамичност остават наклонността на понижение на интернационалните цени на неенергийните първични материали, както и на базовият резултат от ускореното повишаване през съответния интервал на миналата година.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР