В град Троян Глас с Тина Ивайлова“ тръгва по следите

...
В град Троян Глас с Тина Ивайлова“ тръгва по следите
Коментари Харесай

„GLAS с Тина Ивайлова“: Събиране на дарения с фалшиви призиви

В град Троян „ Глас с Тина Ивайлова “ потегля по следите на едно лъжливо състрадание. Жена събира средства и дарения посредством обществените мрежи и медиите посредством подправена информация.

Боен боеприпас е открит у адвокатски съучастник

„ Публикацията през цялото време ми се струваше тотална машинация. Профилът, от който беше качена, беше очевидно подправен. Човекът, който седеше зад профила, ми изясни, че жилището на хората е изгоряло, те са младо семейство с две деца и имат потребност както от пари, по този начин и от мебели, строителни материали за ремонта, всичко “, споделя Мирела Делчева, която е доброволец.

Снимка: bTV

В общинска администрация няма подадено заявление нито с това име, нито от други фамилии на територията на община Троян, които да не са удовлетворявани с финансова помощ от вреда за пожар.

Публикации, че младо семейство с две деца се нуждае незабавно от помощ, тъй като жилището им е изгоряло, са качени в близо 50 Facebook групи и  в няколко електронни медии. Споделят се от стотици съпричастни. Публикациите идват от профил във Facebook, от мъж, представящ се с името Мартин Младенов.

Снимка: bTV

В първите изявления индивидът зад профила споделя за нещастието, сполетяла  фамилията от Троян и търси помощ, като изяснява, че към този момент са се събрали екип от доброволци. Оставена е и дарителска сметка с титуляр Мирослав Георгиев.

Следват още изявления, в които мъжът към този момент благодари, за оказаната в точния момент съпричастност и за „ съвсем “ събраната сума за ремонт на жилището на потърпевшото семейство и изяснява, че е належащо да се съберат още 2000 лв..

Снимка: bTV

Дарителската сметка към този момент е на друго име - Даниела Данаилова.

Прави усещане, че под всяка обява на индивида зад въпросния профил, мненията са изключени. А при връзка с него той упорства само единствено за пари по сметката. С него в началото се свърза човек от екипа ни. А по-късно и Мирела Делчева от Перник, която е доброволец от години.

„ Започна връзка. Публикацията през цялото време ми се струваше тотална машинация. Профилът, от който беше качена, беше очевидно подправен. Човекът, който седеше зад профила, ми изясни, че жилището на хората е изгоряло. Те са младо семейство с две деца и имат потребност както от пари, по този начин и от мебели, строителни материали за ремонта, всичко. Даже ми пращаха фотоси на кухненска маса със столове, която са си избрали, плочките за баня, ламинат, такива неща. Мъжът, който беше качил обявата се показа за другар на потърпевшото семейство, след което ме свърза с потърпевшата жена. Чувах се с нея няколко пъти по телефона. Попитах я по кое време е станал случаят и тя изясни, че е преди 3 месеца и връщайки обратно във времето - се падаше в края на август, когато тъкмо почнали да палят печките у дома. Те са били на работа, запалил се е целият апартамент, дори и пожарната не е пристигнала, те са си го изгасили сами, което естествено звучеше доста нереално “, изясни Мирела Делчева.

Софийският областен съд гледа мярката за неотклонение на Иво Стефанов

Жената направила записи на диалозите по телефона, които даде на екипа ни. Предостави и чатове на въпросния човек зад профила.

От Министерство на вътрешните работи потвърдиха, че дамата от фотографията в изявленията не е тази, с която беседва Мирела. Това е фотография на друго семейство, евентуално не българско, а Даниела Данаилова няма брачен партньор и деца. Пожар в жилището ѝне е имало, само че за сметка на това ремонт е имало.

„ Когато отидохме в Троян, срещайки се със съседи, те споделиха, че неотдавна въпросната жена е правила ремонт на жилището си и допускам, че нещата, които е желала, са били тъкмо, с цел да си направи ремонта в тях “, сподели Мирела Делчева.

Снимка: bTV

Търсим дамата, която събира средства. Малко преди да стигнем до Троян, Мирела Делчева се свързва с нея. Казва и че доброволци от тяхното съдружие са в Ловеч и биха могли да отидат до Троян. Трудно я убеждава за среща.

Пробвахме още няколко пъти да беседваме с Даниела. Опитите ни удариха на камък.

„ Случвало се е да получаваме запитвания от жители, които желаят да оказват помощ, защото са видели още веднъж от интернет, което в действителност е тъжно. В последна сметка има много компании, много жители, които по този начин непрестанно и целеустремено подаряват средства. Хората в действителност подаряват. Лошото е, че има хора, които злоупотребяват. Надяваме се да спрат. Никой не е застрахован, че няма да бъде от другата страна. Обикновено оказват помощ хора, които или са били в същата обстановка, или сходна обстановка. Хора, които са съпричастни по някакъв метод “, изясни Марияна Николова - шеф отдел „ Социална и здравна политика “.

„ Оперират ме отвън Европа, не мога да приказвам, оправдавам се за забавянето “, оправдава се Костадин Токоров

Във Facebook профила на Марин Радинов има оповестена банкова сметка.

„ Просто бъдете по-внимателни. Търсете повече информация, даже от способените органи дали в действителност е достоверна информацията, още повече, когато няма телефони за контакти и връзка с потърпевшите “, сподели Николова.

„ Да се осведомят добре дали е имало фактически подобен случай, хората дали са действителни, просто да могат да съберат задоволително информация, с цел да са сигурни, че тази обстановка, която е разказана в молбата за помощ, е същинска “, посъветва Мирела Делчева.

По случая в Троян към този момент сме сезирали ОД на МВР-Ловеч. Колко са хората, които са се отзовали на изявленията на Даниела и индивидът зад този профил, и тези които са помогнали, следва да разберем. 

Всеки, който е дарил пари, движимости или каквото и да е, може да се свърже с екипа ни или да подаде сигнал в полицията в Ловеч. 

Вижте още във видеото. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР