В град Бурса се състоя конференция на Балгьоч, най-влиятелната неформална

...
В град Бурса се състоя конференция на Балгьоч, най-влиятелната неформална
Коментари Харесай

Изселници в Турция искат обединение на ДПС, ДОСТ и НПСД

В град Бурса се състоя конференция на Балгьоч, най-влиятелната неофициална организация на българските изселници в Турция, на която бе насочен апел за помиряване и превъзмогване на борбата сред политическите обединения, подкрепяни от етническите турци в България, съобщи Българска телеграфна агенция.

В конференцията в Бурса, плътно обитаем с изселници от България град, участваха ръководители на сдруженията на българските турци, включени във федерацията Балгьоч, представители на Движението за права и свободи (ДПС), партия ДОСТ (Демократи за отговорност, независимост и толерантност) и Народна партия " Свобода и достолепие " (НПСД), деятели на изселнически организации. Събитието мина при огромна интензивност.

В слово пред участниците почетният ръководител на Конфедерацията на Балканските румелийски турци Турхан Генджоглу, водещ емисар на самодейностите за обединяване, осведоми за маркиран прогрес. По думите му става въпрос за реализиране на консенсус измежду симпатизантите по отношение на най-критичния проблем, а точно нуждата от обединяване и унищожаване на политическата борба.

Генджоглу описа за диалозите, които е провел с водачите на Движение за права и свободи и ДОСТ, като акцентира, че " са направени обилни стъпки за помиряване ".

" Конфронтацията се оказа мъчителен и дълъг развой за всички ни ", сподели Генджоглу, " тъй като даже близки родственици се озоваха във враждуващи лагери. Но в този момент е време да загърбим предишното, да оставим сръдните и да гледаме в бъдещето ".

Той прикани симпатизантите на всяка от обединенията да не се поддават на провокации и да не употребяват езика на омразата и борбата, а да спомагат за доближаването.

" В светлината на разискваните на конференцията в Бурса въпроси, които са в поддръжка на обединяването, следва да проведем срещи с водачите на Движение за права и свободи и ДОСТ, с цел да ги срещнем с желанието и волята на сънародниците в Турция, и в този момент още повече имам вяра, че ще се реализира обединяване ", сподели още почетният ръководител на Конфедерацията на Балканските румелийски турци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР