В горивната компания на „Росатом” - ТВЕЛ, завърши разработването на

...
В горивната компания на „Росатом” - ТВЕЛ, завърши разработването на
Коментари Харесай

Разработиха нова модификация ядрено гориво

В горивната компания на „ Росатом” - ТВЕЛ, приключи създаването на нова трансформация нуклеарно гориво за реактори ВВЕР-440 на АЕЦ „ Ловиса” във Финландия.

Новата трансформация на горивната касета за ВВЕР-440 с увеличена ураноемкост ще разреши да бъде нараснала успеваемостта на употребата на горивото и на работата на АЕЦ като цяло. В частност, посредством увеличение на масата на урана в една касета, ще бъде понижено равнището на обогатяването на горивото, без да се намалява производството на топлинна сила в реактора. По-ниското равнище на обогатяване на уран ще разреши да се понижи цената на горивото и да се усъвършенства третирането на облъчено гориво.

„ Въз основа на новата структура на горивната касета с увеличена ураноемкост, разработихме две разнообразни решения, свързани със тактиките за ръководство на горивния цикъл на ВВЕР-440 за нашите клиенти в Унгария и Финландия, които вземат под внимание техните самостоятелни условия. Ако унгарската АЕЦ „ Пакш” чака да получи стопански резултат вследствие на съкращаването на броя горивни касети, зареждани в реактора, то в АЕЦ „ Ловиса” взеха решение да запазят броя на касетите, само че да понижат равнището на обогатяване на урана. И в двата случая реализацията на плана ще докара до по-ефективна работа на енергоблоковете ВВЕР-440 както в Унгария, по този начин и във Финландия”, означи вицепрезидентът по научно-техническата активност на ТВЕЛ Александър Угрюмов.

Производител на гориво за ВВЕР-440 в Русия е Машиностроителният цех в град Електростал, Московска област. АЕЦ „ Ловиса” с обща електрическа мощ от 1014 МВт, е с два енергоблока по съветски дизайн с реактори ВВЕР-440, въведени в употреба през интервала 1977-1980 година През 2020 година електроцентралата е произвела 7,8 милиарда кВт*ч електрическа енергия, което е над 10% от цялото произвеждане в енергосистемата на Финландия. АЕЦ „ Ловиса” има коефициент на потребление на конфигурираната мощ от 87,7% и по този индикатор е една от най-ефективните атомни централи в света с леководни реактори. Тя се намира на остров Хястхолмен, в съседство с южното крайбрежие на Финландия, на 15 километра от крайморския град Ловиса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР