В горите на Канада и северните Съединени щати, където може

...
В горите на Канада и северните Съединени щати, където може
Коментари Харесай

Пеканът: Как едно толкова сладко животно може да е толкова кръвожадно

В горите на Канада и северните Съединени щати, където може да се види, по този начин наречената златка риболовец е неповторима панорама. Член на фамилията на невестулките, това създание е известно като неуловимо и срамежливо; по този начин на малцината, които съумеят да зърнат потайния риболовец, може да им се стори, че той е сладко и почтено творение.

Но под видимо очарователната му осанка се крие сърцето на същински див звяр. Първо, златката риболовец не лови риба – макар името си. Тя обаче лови гризачи, нелетящи птици, земноводни, дребни влечуги и инсекти. Освен това е и един от дребното бозайници, задоволително смели, с цел да атакуват бодливи свинчета. Самите пекани обаче лично имат малко врагове с изключение на хората.

Ето всичко, което би трябвало да знаете за тези очарователни животни.

Златката риболовец от семейство Порови е родственик на невестулката, която яде единствено риба, към този момент мъртва и изхвърлена на брега. Рибарят евентуално е получил американското си име „ fisher cat “ (котка рибар) от европейските заселници в Северна Америка, които са решили, че наподобява на европейския пор, прочут като „ fitche “ или „ fichet “.

Рибарят има стройно тяло, което може да доближи дължина до 100 сантиметра, с изключително дълга опашка, която съставлява към 1/3 от общата му дължина. Животното може да тежи до 6 кг и има къси, само че пъргави крайници с отчасти прибиращи се нокти, които му разрешават изкусно да се катери по дърветата и да скача сред тях на разстояние до 2 метра.

Може да се похвали и с лъскаво кожено палто, което варира на цвят от сивкавокафяво през тъмнокафяво до кафеникавочерно. Преди към 100 години кожата му се е считала за толкоз скъпа, че животното е изловено съвсем до изгубване в някои райони от родния си ареал в Северна Америка. И като се има поради необузданото обезлесяване, което даже тогава към този момент е било в ход от години, наподобява, че съществото е било на път да изчезне вечно.

Но за негово благополучие през днешния ден популацията му е със напълно здравословни размери. Според Live Science сполучливото наново въвеждане и възобновяване на местообитанията е осигурило оцеляването на рибаря в Канада и Съединените щати, изключително в североизточната и северозападната част. Освен това животинската четина към този момент не е на мода, което му икономисва една опасност.

Въпреки че това е страхотна вест за пеканите и еколозите, които са се борили да ги запазят, по никакъв начин не е добра за многото животни, които хищникът яде – измежду които може да са и нечия домашна котка или куче.

Въпреки относително дребния си размер, златката риболовец има огромен вкус: зайци, катерици, мишки, къртици, пилета, земноводни и инсекти. Освен това, в случай че не намира животни, може да кара и на ядки и плодове.

Трябва да подчертаем още веднъж, че рибарят също обича да се храни и с бодливи свинчета, които са известни като сложни за ликвидиране. За да реализира това, пеканът атакува единствените елементи на свинчето, които са уязвими: лицето и корема. И откакто то е ранено, хищникът го доубива и го изяжда като стартира от главата, шията или корема, с цел да избегне бодлите.

Но даже и да се убоде – или в случай че погълне перо, до момента в който яде – това надали ще му навреди доста: той е в положение да се пребори с инфекции, които биха били съдбовни за множеството други животни.

Благодарение на впечатляващите му ловни умения се популяризират ужасяващи клюки, че това животно яде и дребни деца. Но съгласно Live Science, тези клюки са просто клюки. Екологът Майкъл Джойс споделя, че не знае за случай, в който златка риболовец да е нападала човек. Но до момента в който децата може да са в сигурност, домашните котки сигурно не са. Както прочее и кучетата.

Според The New York Times, жена на име Кери Бодри споделя за изключително грубо нахлуване върху нейната немска овчарка в Роуд Айлънд през 2007 година Въпросният пекан забива нокти във врата на кучето и захапва лицето му, до момента в който брачният партньор на Бодри не го изпъжда с метла.

За страдание, това нахлуване не е нещо изключително. През последните години риболовците стават печално известни с нападенията си върху домашни любимци и селскостопански животни, изключително в североизточните Съединени щати. Нещо повече, те могат да убият няколко животни едновременно в малко пространство, което е тревожно предвид на кокошарници или ферми. На всичкото от горната страна рибарят е нощен ловджия и не се вижда елементарно от евентуалната плячка.

Може би не е изненадващо, че това води до безпокойствие измежду доста притежатели на домашни любимци и фермери.

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР