В горещите летни дни, особено когато човек стои дълго време

...
В горещите летни дни, особено когато човек стои дълго време
Коментари Харесай

5 симптома на дехидратация и как да се справим с нея

В горещите летни дни, изключително когато човек стои дълго време под палещите слънчеви лъчи, с изключение на рискът от приемане на безоблачен и топлинен удар, слънчево изгаряне и други неприятни положения на организма, може да настъпи и дехидратация. Това е патологично положение, което поражда, когато загубата на вода надвишава нейния банкет. Характеризира се с жадност, понижена диуреза, суха кожа.
В тежки случаи се означават признаци като хипотония, нарушено схващане, дифузна цианоза. Диагностицира се въз основа на резултатите от лабораторно проучване, което ви разрешава да откриете повишение на хематокрита. Специалисти от онлайн аптека Гален ще ни разкрият признаци, аргументи и способи за попречване на дехидратация на тялото. Кои са верните дейности в избрани обстановки, които могат да спасят повече от един човешки живот?

Видове дехидратация


Като се вземе поради намаляването на количеството вода в тялото, има три степени на дехидратация, които се разграничават по признаци:

лека – понижаване на водата (телесното тегло) с не повече от 5%. Кръвното налягане и телесната температура остават естествени, устната лигавица е овлажнена. Общото положение се трансформира: присъщи са признаци като бърза физическа отмалялост, мускулна уязвимост, незаинтересованост, заплеснатост. В същото време има непрекъснато възприятие на жадност, кожата е бледа, губи разтегливост, появяват се тъмни кръгове под очите, слюнката е вискозна, леко пенеста;

умерена – загубата на вода е от 6 до 9% от общото тегло. Към чувството за неутолима жадност се причисляват и други признаци: общо неразположение, интензивен пулс, високо кръвно налягане, сухота в устата. Температурата е ниска, кожата е неестествено бледа, от време на време се появяват главоболие, гадене, повръщане, гърчове. При деца от първата година от живота външно се дефинира хлътнала предна фонтанела, липса на сълзи по време на плач;

тежка – понижаване на телесното тегло с повече от 10%, което заплашва здравето и живота. Характерни признаци: виене на свят, халюцинации, ниско кръвно налягане, хлътнали очи, учестено дишане, мраморна и студена кожа, липса на поток от урина към пикочния мехур. Последиците могат да бъдат рискови за живота.

Освен приемът на огромно количество вода и храна със наличие на течности, при признаци на дехидратация се предлага да одобряваме разнообразни типове медикаменти за лекуване, като прахчета и сашета, които се оферират както за възрастни, по този начин и за бебета.

Топ 5 признака на дехидратация


Чувството за жадност не е обикновено средство за установяване на дехидратация. Ако сте доста жадни, това значи, че тялото към този момент няма задоволително течност. По-точен знак за равнището на обезводняване е цветът и количеството на урината. Ако има малко урина и тя е мрачно жълта на цвят, това значи, че тялото няма задоволително запаси от течности и би трябвало да се попълни.

Топ 5 признака:

интензивно изпотяване, обвързвано с физическо натоварване или висока температура;

малко количество урина – в случай че урината не се отделя в продължение на 8 часа, това е причина да се консултирате със специалист;

тъмни кръгове под очите – доста постоянно могат да се виждат промени в кожата на лицето, когато в организма няма задоволително количество течности;

мощна жадност и сухота в устата – организмът е организиран по подобен метод, че когато няма задоволително количество вода, демонстрира на индивида, че съществува някакъв проблем. Когато почувствате сухота в лигавицата и жадност, наложително би трябвало да се опитате да одобри задоволително течност;

понижена интензивност и отмалялост – в случай че се чувствате изморени, без да има причина за това, и незадоволително продуктивни, би трябвало да обърнете внимание на положението на тялото ви.
Много постоянно при дехидратация се следи загуба на тегло.

Причини за дехидратация


Може да бъде породена от разнообразни фактори, които от своя страна имат особени признаци:

остри чревни инфекции, съпроводени от диария и повръщане. Ако пациентът развие повръщане, тогава храносмилателните сокове и течността, които се съдържат в горните елементи на храносмилателната система, излизат;

болести, при които телесната температура се покачва доста. Дехидратацията на фона на инфекциозни болести поражда заради висока телесна температура и задух;

консумация на огромни количества кафе, чай, газирани питиета. Ако човек пие доста кафе, чай, бира или алкохолни питиета, тогава той доставя на тялото освен вода, само че и съставни елементи, които способстват за дехидратацията, като кофеин;

банкет на медикаменти: индапафон, диуретици и някои други. Що се отнася до приема на медикаменти, тялото ще изразходва течностите за асимилацията на всяко от тях.

Водата излиза от тялото всеки ден посредством потта. Активно човек се поти по време на спорт. Ето за какво, отивайки на подготовка, несъмнено би трябвало да вземете вода със себе си. Децата губят доста от нея, когато се движат интензивно и играят. Физическата интензивност за децата е значима, само че размерът от течности би трябвало да се попълня навреме.

Лечение на дехидратация


Дехидратирането на организма от всевъзможен генезис се лекува консервативно съгласно признаците. За лекуване е належащо да се попълни дефицитът на вода и електролити допустимо най-скоро. При леки форми, в случай че няма повръщане, може да се извърши орална хидратация. За това се употребяват водно-солеви разтвори. Ефективно е да употребявате прахчета, които можете да приготвите независимо посредством разтваряне на наличието на опаковката във вода. Обемът на изпития разтвор се дефинира от степента на обезводняване.

При топлинен удар, когато се появят спазми, със загуба на течност в урината, би трябвало да вземете 900 ml от разтвора за 30 минути на дребни порции. След това минават към поддържаща терапия. Когато лекувате дехидратация, не забравяйте да обърнете внимание на признаците и повода за загубата на течности. Ако е инфекциозна диария, вземете подобаващите лекарства. В някои случаи е належащо да се употребяват антибактериални медикаменти за зараза.

В тежки случаи, когато дехидратацията води до дисфункция на вътрешните органи, е нужна незабавна хоспитализация и потребление на интравенозни разтвори за възобновяване на водно-електролитния баланс. Може да бъде разтвор на натриев хлорид, калий или глюкоза. В някои случаи има съществени последици, изключително в детска и преклонна възраст, както и при хора със съпътстващи болести. Ето за какво е належащо деликатно да се следи водният баланс, навременно и вярно лекуване на диария или повръщане.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР