В гора в южната част на Чили гигантски патагонски кипарис,

...
В гора в южната част на Чили гигантски патагонски кипарис,
Коментари Харесай

Откриха кипарис на 5000 години

В гора в южната част на Чили великански патагонски кипарис, който чака скоро да получи публично документ за най-старото дърво на планетата, евентуално съдържа скъпа информация за науката по въпроса за акомодацията към климатичните промени, заяви Агенция Франс Прес.
Прочетете още
Този патагонски кипарис (Fitzroya cupressoides), висок 28 метра, с диаметър четири метра и именуван " Прадядото ", се счита, че е на към 5000 години. Това значи, че е по-стар от приетия за най-старо дърво бор Матусал на 4850 година, който пораства на защитавано в загадка място в Съединени американски щати.

" Той е оживял. Нито едно друго дърво не е имало опция да живее по този начин дълго ", сподели Антонио Лара, откривател в университета Аустрал в Чили и в Чилийския център за климатични науки, който е в екипа по проучване на възрастта на кипариса. 

Дървото, което пораства в Лос Риос, на 800 км южно от Сантяго, е оживяло в горски пожари и от свръхексплоатацията на дървета от този ендемичен тип за Южна Америка, чиято извънредно устойчива дървесина се употребява от епохи за строителството на здания и кораби.

Още преди да е вписан от Световните върхове на Гинес, кипарисът притегля туристи на едночасова разходка през гората от по-млади дървета, на 300-400 години. Хората се снимат пред голямото дърво, покрито от мъхове и лишеи. Популярността му накара Националната работа по горите да усили броя на горските чиновници и да ограничи визитата посредством предварителна регистрация.

" Прадядото " е открит през 1972 година от горския чиновник Анибал Енрикес, който не желал хората, туристите, да знаят къде е дървото, тъй като знаел, че то е доста скъпо, споделя щерка му Нанси Енрикес, който също е горски рейнджър.
Джонатан Баричивич, внук на Анибал, през днешния ден е един от учените, които изследват типа в Лабораторията по науки за климата и околната среда в Париж. През 2020 година той и Антонио Лара вземат проба от дървото с най-голямата съществуваща ръчна пробивна машина, въпреки да не съумяват да стигнат от сърцевината му.

Пробата е избрана на възраст 2400 година и с помощта на компютърен модел може да се допусне, че дървото е на 5000 години, изяснява Баричивич, който скоро ще разгласява проучването си.

Смята се, че 5000-годишното дърво е " капсула на времето ", която съдържа информация за предишното и за това по какъв начин тези дървета са се приспособили на измененията в климата и в околната среда.

Подобни възрастни дървета са необичайност. Повечето са на по-малко от 1000 години, доста малко живеят повече от 2000-3000 години.

" Те са като отворена книга ", споделя Кармен Глория Родригес, помощник по дендрология в Южния университет. Тези дървета демонстрират кои са били сухите години и дъждовните години, могат да дадат сведения за пожари и трусове.

Това са знаци на резистентност и адаптивност. Ако тези дървета изчезнат, с тях ще изчезне и ключът за това по какъв начин животът се приспособява към измененията на планетата, сподели Баричивич.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР