В годините на Втората световна война всички - особено руснаците

...
В годините на Втората световна война всички - особено руснаците
Коментари Харесай

Как Чапаев, Швейк и Патока Доналд воюваха с фашистите

В годините на Втората международна война всички - изключително руснаците - търсели метод да издигнат духа на армиите си. Така че героите, към този момент познати и обичани от бойците, все едно да водят война един до друг с тях.

Чапай

Най-популярният филм в Съветския съюз през 30-е години на предишния век е „ Чапаев “. Той е основан по едноименния разказ на Дмитрий Фурманов и излиза на екран през 1934 година. Гледал се от цялото семейство даже по няколко пъти. Децата играели на Чапай, като си майсторели саби и шапки като героя. А в детските компании се намирали „ щастливци “, които твърдели, че са гледали „ засекретен “ вид на кино лентата, в който Чапаев не умира, а изплува от водите на Урал.

Тази опция за „ възкръсване “ на Чапаев употребява режисьорът Василий Петров и основава късометражния (около шест минути) филм „ Чапаев е с нас “, чиято премиера е скоро след началото на войната - на 31 юли 1941 година. Какъв е сюжетът?

Чапаев, който през 1919 година изчезва във водите на Урал, през 1941 година излиза на срещуположния бряг, а там го срещат червеноармейци танкист и кавалерист. „ Какво, отново ли са пристигнали немците? “ – пита строго Чапаев, поставя си популярната шапка, яхва коня и произнася пламенна тирада. В нея той акцентира какъв брой добре са въоръжени и облечени бойците и приключва с апела: „ Винаги се бийте, както ние се бихме! Или не.. Бийте се още по-добре!...И помнете, бойци – Чапаев е постоянно с вас! В офанзива! “

Филмът има голям триумф и става самобитен знак на вярата. „ Чапаев е с нас “ бил прожектиран на бойците преди офанзива за покачване на духа - задача, с която се оправя чудесно.



Швейк

Романът „ Приключенията на положителния боец Швейк през Световната война “ на Ярослав Хашек е незавършен (авторът умира през 1923 г.) и по този начин не става явен съветският му плен. Е, той е удължен от чешкия публицист Карел Ванек (1887-1933) – „ Швейк в съветски плен “, само че малко на брой го знаят...

Швейк въпреки всичко води война за руснаците – във кино лентата на Сергей Юткевич „ Новите завършения на Швейк “, излязъл на екран през 1943 година Сюжетът е елементарен: Швейк е свикан в хитлеристката войска, само че не желае да води война за фашистите и стартира да оказва помощ на партизаните. С тях измисля разнообразни способи, с цел да убият Хитлер, само че все става по този начин, че най-после той несъзнателно избавя фюрера, за което получава три Железни кръста. Филмът е основан по време, когато руската войска е в нахлуване и по тази причина тази сатирична комедия, в която облиците на враговете са въодушевени от известните карикатури на Борис Ефимов и на Кукриниксите, става чудесно средство за разпределяне на напрежението.



Патока Доналд

И известният воин на Уолт Дисни Доналд Дък се бори с фашизма. Анимационният антинацистки филм „ Лицето на фюрера “ разсмива своите фенове освен в Съединените щати, само че и в Съветския съюз. Той е основан от компанията „ Уолт Дисни “ през 1942 година, а премиерата му е през 1943 година.

Сюжетът е следният. Военен оркестър, в чийто състав влизат Химлер, Гьобелс, Мусолини и други известни политически фигури от оста Рим-Берлин-Токио, марширува по улиците на малко градче, украсено със свастики. Гръмките звуци разсънват Патока Доналд, той излиза от къщи, хващат го и го пращат да работи във боен цех. Там той би трябвало да се труди 48 часа дневно и непрекъснато да вика „ Хайл Хитлер “ и да подвига ръка за привет на появяващите се тук и там портрети на фюрера. От нервното безсилие Патока стартира да сънува кошмари. Като се разсънва, даже сянка, падаща от Статуята на свободата, му се коства хитлеристки привет. В този миг излиза наяве, че Доналд Дък е американец, а всички предходни събития са били призрачен сън. В началото цензорите спрели кино лентата поради фрагментите със сянката на Статуята на свободата, наподобяваща на вдигната ръка за фашистки привет, а по-късно те били изрязани. В Съветския съюз филмчето се гледало без проблеми.

Естествено, в случай че правехме ранглиста с антифашистки филми, преди всичко би трябвало да сложим „ Великият деспот “ на великия Чарли Чаплин - режисьор, продуцент, сценарист, композитор и реализатор на основната роля във кино лентата с премиера на 15 октомври 1940 година. За страдание държавната комисия, на която е изпратен в Съюз на съветските социалистически републики, не го утвърждава и не го пуска за разпространяване. Парадоксалното е, че и в Съединените щати Чаплин си основава политически проблеми около кино лентата.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР