В годината с коронавирус и очакван спад на БВП за

...
В годината с коронавирус и очакван спад на БВП за
Коментари Харесай

ИТ секторът расте с 10% в кризисната 2020 г.

В годината с ковид и предстоящ спад на Брутният вътрешен продукт за страната от над 5% ИТ секторът бележи забележително развиване. Очакваният растеж за 2020 година е 10%, въпреки и по-нискът от регистрираните през 2019 година 18%, уточни Филип Мутафис от управлението на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и ръководещ съучастник в " Paysera България " и " Дайнамик Сълюшънси ". 

" Ускорената цифровизация, в това число поради ограничаващите ограничения против ковид, основава работа за ИТ бранша, а с това и нови работни места. Много проекти, които бяха планувани за бъдещи интервали, бяха задействани през тази година ", разяснява Мутафис пред Блумбърг тв.

Делът на ИТ секторът в брутния вътрешен артикул се е нараснал до 3%, само че по-важното е, че създава качествени работни места. От БАСКОМ регистрират, че поради пандемията много български ИТ експерти с висока подготовка са се завърнали от чужбина и към този момент се обръща наклонността на приключване на мозъци.

В същото време това е икономическата активност, за която няма проблем да бъде упражнявана от всяко кътче на земята. " ИТ експертите може да работят отвсякъде и в случай че обстановката в България се усъвършенства, няма проблем тези експерти да се върнат да живеят в страната, а да работят за непознати компании ", изясни Мутафис.

В момента поради пандемията 90% от бранша работи отдалечено от вкъщи, което значи, че няма проблем да се наемат чиновници и от други страни. От бранша обаче акцентират, че тази обстановка е краткотрайна и за да е ефикасна работата, би трябвало да чиновниците да се събират най-малко един път седмично в офиса.

За идващите 5 години изчисленията на БАСКОМ демонстрират, че ИТ секторът ще има нужда от 23 000 нови работни места. Голямото предизвикателство е дали университетите у нас ще покрият тази нужда. Затова от асоциацията приканват държавното управление да вземе ограничения за увеличаване на ИТ фрагментите. Според БАСКОМ това може да стане с вложения в образованието и с увеличение на приема за тези специалности в университетите. Освен това би трябвало да има насърчителни ограничения за повече частни вложения.   " Също по този начин би трябвало да се активизират средства от еврофондовете за увеличение на квалификацията на специалностите с висока добавена стойност, тъй като до момента пари главно се насочват за обучителни курсове на нискоквалифицирани.  В ИТ промишлеността квалификацията е скъпа ", споделя Мутафис.

От ИТ промишлеността са обезпокоени и от засилващите се апели за увеличение на налозите за високите приходи. " В момента приблизително един експерт от ИТ промишлеността внася 25 000 лева годишно, което е 3 пъти над междинното равнище. Вместо да се мисли по какъв начин да се наложи налог " триумф ", страната би трябвало да обезпечи предпоставки тази промишленост да увеличи своя размер. Това е безусловно постижимо, България е добър център за ИТ кадри ", уточни Мутафис. Средно 5400 лв. е заплатата на висококвалифициран програмист у нас за тази година, уточни наскоро уеб сайтът salaryexplorer.com, който съпоставя оповестените суми в обявите за работа у нас. Минималната заплата, от която стартира един младши ИТ експерт в интернационална компания е 1700 лв., като под 2300 лв. взимат едвам 25% от програмистите. Средната заплата за ИТ бранша за тази година е 3380 лв.. 

ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО

ИТ секторът оповести, че има намерение да излъчи в съвета за тристранно съдействие своя работодателска организация, която да пази ползите им. Тя към този момент е основана - Българска работодателска асоциация " Иновативни технологии " (БРАИТ), и се кани да внесе документи за признание от страната като национално представителна. Това провокира мощни отрицателни реакции от страна на останалите работодателски организации в тристранката. " Покриваме всички официални условия, с цел да бъдем част от тристранното съдействие с държавата и синдикатите. Нашата промишленост пораства и би трябвало да има за нас място на масата на договарянията, а ние има какво да кажем. Рано или късно ще намерим разговор с другите работодателски орагнизации ", уточни Мутафис.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР