В година на поредни парламентарни и местни избори, ротационно правителство

...
В година на поредни парламентарни и местни избори, ротационно правителство
Коментари Харесай

Заплати, насилие, катастрофи, власт: За какво протестираха българите през 2023 година

В година на следващи парламентарни и локални избори, ротационно държавно управление на некоалиция, промени в Конституцията, редица смъртоносни произшествия на пътя и лавина от случаи на принуждение публичното неодобрение заля площади и блокира пътища.

За разлика от зимата на 2013-а, лятото на същата година, а по-късно и през 2020-а, сегашната вълна не докара до промени във властта, само че даде явен знак, че проблемите за решение в страната не са един и два.

Демонстрациите започнаха още от началото на годината и продължиха до самия ѝ край. Протестираше се за неприятни пътища, за ВиК повреди, за държавното управление, а няколко митинга се оказаха знакови за българското общество и по мащаб, и по идея. 

Други бяха планувани като кротичък митинг, само че се трансфораха в разгром - разрушена инфраструктура, изпочупени коли, прозорци, десетки ранени и задържани, а тематиката за полицейското принуждение беше още веднъж повдигнаха. 

Част от настояванията на протестиращите бяха чути, други към момента подлежат на разискване с ръководещите. А някои предизвикаха и начало на промени и разискване на нови закони.

Видяхме и голям брой политици на площадите - освен с неодобрение към съперниците във властта, само че и в поддръжка на разнообразни дела.

Ето защо стачкуваха българите през 2023 година.

Всички фотоси ВИЖТЕ ТУК > >

" Нито една повече "

В края на юли България беше разтърсена от история за брутално принуждение против 18-годишно момиче. Дебора имаше 400 шева по тялото си, откакто приятелят ѝ Георги я беше нарязал с макетно ножче, беше разрушил носа ѝ и обръснал главата ѝ. Момичето отхвърляше да излезе от вкъщи си от боязън и позор, до момента в който Георги се разхождаше на независимост поради това, че съгласно проверяващите е предизвикал на Дебора единствено лека телесна щета.

Решението на управляващите, както и зверската постъпка на Георги разгневи обществото. В обществените мрежи стартира да се провежда народен митинг, а 18-годишната Дебора срещна поддръжка от десетки хора, дами с нейната орис, както и експерти - юристи, кожни лекари, психолози, които желаеха да ѝ оказват помощ безплатно. 

На 31 юли хиляди българи излязоха по площадите на спокойно шествие под наслов " Нито една повече ". Протестът се организира в над 40 града, а в него се включиха кметове, артисти, политици, общественици, жертви на принуждение и редица други жители.

Национален митинг в поддръжка на 18-годишната Дебора
Снимвка: БТА

Поискани бяха оставки на проверяващите, както и обективно следствие и присъда за Георги.

След вълната от неодобрение въпреки всичко насилникът беше арестуван, а преди няколко дни обвинителният акт против него беше публично импортиран в съда. 

" Нито една повече " се трансформира в мото против насилието над дами. Оказа се, че случаите с обръснати глави и нарязани и бити девойки са доста повече.

След митинга за Дебора шествие имаше и поради свиреп убитата и напъхана в куфар от брачна половинка си Евгения. Пред Съдебната палата в София се издигаха плакати и фотоси на жертвата, а хората упорстваха килърът - Орлин Владимиров, и татко му, който му помагал за убийството, да получат обективни присъди. 

Близки на убитата Евгения стачкуват пред Съдебната палата в София
Снимка: БТА

Това в последна сметка се случи - Съдът реши Орлин да лежи в пандиза до живот. Присъдата в началото беше такава и за татко му, само че след това той беше пуснат на независимост против 5000 лева, като съдът показва, че той има изрядно процесуално държание, взето е поради и тежкото му здравословно положение, както и това, че има непрекъснат адрес и чисто правосъдно минало.

поради нападнатата жена пред дома на Стефка Терзийска в Благоевград. Жената преди два месеца бе нападната с железен кол и загуби зрението на едното си око. Нападателят ѝ беше арестуван. 

Факелно шествие в Благоевград след побоя над Стефка
Снимка: БТА

В поддръжка на нападнатата жена пристигнаха десетки поданици на града, които шестваха от улица " Илинден ", до постройката на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Благоевград и оттова до Съдебната палата.

Още един драматичен случай подвигна накрак жителите на Цалапица - не става дума за принуждение над жена, само че варварското ликвидиране на Димитър провокира дълготрайно неодобрение в селището, откакто килърът избяга.

Протестиращи след убийството на Димитър от Цалапица блокират улици в Пловдив
Снимка: Димитър Владимиров, Радио Пловдив

Протестиращите на няколко пъти блокираха трафика в Пловдив, като тяхната цел бе да привлекат публичното внимание.

В края на ноември издирваният за убийството на Димитър Малинов от Цалапица Рангел Бизюрев беше  арестуван в Дания по искане на българската прокуратура.

Бизюрев се търсеше в продължение на няколко месеца. За него има издадена Европейска заповед за арест от лятото на тази година. По неофициална информация, той най-малко два пъти е бил арестуван - в Германия и Нидерландия, само че след това е пуснат поради пропуск в синхронизирането на елементи от българското законодателство с общоевропейското, заяви тогава Българска национална телевизия.

Паметникът на Съветската войска

Паметният ремонт с флекс, с нарязаните ръце и глави от монумента, се случи след огромна " блокада " на ПСА, надлежно митинг и контрапротест, в които се включиха и видни политически лица. 

Преди да бъде решено дефинитивно да бъде отстранен, паметникът трябваше да бъде заварден, което предизвика десетки жители освен да стачкуват срещу демонтажа и оградата, само че и да провеждат палатков лагер и да дават наряди за да опазят монумента. 

Освен жители, в дежурствата се включиха представители на Българска социалистическа партия, на " Възраждане ", на " Левицата ", а поддръжка за митинга пристигна и от съветското посолство у нас. 

" Левица " на палатков лагер пред ПСА
Пресцентър " Левицата "

Фенове на " Левски " обаче след футболен мач взеха решение, че би трябвало. След което към ПСА се появи ограждение, а малко по-късно и скеле. Това предизвика нов митинг в опит оградата към фигурите да бъде съборена. 

Слагат ограждения на ПСА
Снимка: БТА

Протестиращи от в опит да махнат скелето от монумента. Стигна се до конфликти с полицията.

Костадин Костадинов пробва да събори огражденията на ПСА
Снимка: БТА

Разбира се, всичко това беше съпроводено и от контрапротест, чиито участници упорстваха за неотложен ремонт.

Първоначално пред паметника се събираха хора с украински флагове. Монументът няколко пъти беше заливан с багра. Имаше конфликти и пердах сред протестиращите страни. 

А една заран, изобразяващ " Европейския път на България ". 

На платното беше изобразено дърво, като по ствола му и клоните бяха изброени най-важните събития за страната ни в нейния исторически път до през днешния ден. На върха на ствола му беше надписът за приемането на България в Шенген и в еврозоната. По-надолу, по разклоненията на дървото, бяха ликовете на огромни българи и революционери, като Левски, Ботев и Захари Стоянов.

ПСА в Европейски транспарант
Снимка: Булфото

В последна сметка демонтажът беше реалност. А в опит да го спре, пострада депутатът от Българска социалистическа партия Георги Свиленски. С него имаше и други протестиращи против премахването политици и жители. Други пък ликуваха от гледката фигурите от монумента да бъдат рязани с флекс.

Демонтажът на ПСА в деяние - с флекс
Снимка: БТА

Войната по пътищата

Както всяка година, и тази не се размина без трагичните произшествия на пътя. Някои от злополуките обаче бяха толкоз тежки и нелепи, че предизвикаха надълбоко публично неодобрение. 

Един от ярките случаи е със починалите Ани и Явор на 24 и 22 години - млада влюбена двойка, пресичали на пешеходна пътека вечерта на столичния бул. " Сливница ", когато ненадейно ги блъска млад водач с висока скорост и ги убива на място. 

Младежът обяснил, че не е видял пресичащите пешеходци поради идващите отсреща коли, които го заслепили, само че по този начин и не изяснява за какво е карал с такава скорост. 

Заради безумните произшествия, високата смъртност и неналичието на санкции на пътя на митинг се събраха близки и другари на Ани и Явор, както и други възмутени жители. 

Шествията продължиха няколко дни, блокиран беше бул. " Сливница ", а шосето - застлано с цветя и свещи.

Протестиращи блокират бул. " Сливница " след гибелта на Явор и Ани
Снимка: БТА

В деня на погребенията на починалите се провежда и, блокиран беше " Орлов мост " в столицата, за известно време жителите стачкуваха и пред постройката на Народното събрание. В цялата страна също бяха блокирани основни пътни артерии.

Друг случай, който раздруса софиянци, а и хора от цяла България, беше злополуката на пешеходна пътека в центъра на столицата, при която почина възпитаник.

15-годишният Филип беше ударен, до момента в който се прибирал за у дома след учебно заведение. 

Той беше блъснат от " Мерцедес ", каран от 37-годишния Петър Тодоров, който се качил зад кормилото пил - по негови думи шест бири.

Мъжът въобще не спрял и блъснал момчето, което след удара почина на място. Тодоров, в чиято кола имаше майка с дете, бе арестуван и упрекнат за причиняване на гибел след съзнателно нарушение на разпоредбите за придвижване по пътищата. Ден преди началото на новата образователна година Софийският апелативен съд остави Тодоров дефинитивно в ареста.

След гибелта на Филип имаше няколко митинга с претенции за работещи законодателни промени и за ускорение на следствията и делата против пияни и дрогирани водачи, предизвикали гибел или тежки контузии на пътя.

Протестиращи на пешеходната аптека на " Цар Шишман ", където пийнал блъсна и умъртви 15-годишния Филип
Снимка: БТА

След протестите кръстовището на столичните улици " Гурко " и " Шишман " беше затворено за ремонт.

Заплати, украинско зърно, КНСБ и още...

Едни от най-многобройните митинги в страната нормално са поради ниското възнаграждение в избрани сектори, за работните места или неразбирателството с властта. А тази година такива демонстрации несъмнено бяха в обилие. 

Още при започване на годината недоволството си демонстрираха енергетиците - блокираха придвижването край Народното събрание за към час, откакто се събраха на митинг пред служебния вход на Народното събрание в отбрана на енергийната сигурност на страната. 

Синдикатите бяха недоволни от поетия ангажимент в Националния проект за възобновяване и резистентност за понижаване на въглеродните излъчвания от енергетиката с 40% до края на 2025 година по отношение на равнищата им през 2019 година и желаеха анулация на този ангажимент.

Демонстрантите подариха фенери на народните представители, а изявление на Кирил Петков беше изцяло заглушено от дюдюканията, освиркванията и виковете им. " Не ме интересува ", " Скрий се, Кирчо " и " Да живее България ", викаха протестиращите.

КНСБ на митинг пред " Александър Невски "
Снимка: БТА

След това стартира и огромният митинг на зърнопроизводителите. Дни наред те блокираха с тежка техника автомагистрали и пътища из цялата страна. Към тях се включиха лозари и фермери.

Зърнопроизводителите стачкуваха поради вноса на украинското зърно, който по думите им основава компликации за българската продукция. Заявката беше протестите да продължат три дни с главно искане да не се удължава за България действието на европейския правилник за безмитен импорт на артикули от селскостопански генезис от Украйна.

Протест на зърнопроизводителите, блокирали Дунав мост при Русе
Снимка: БТА

Увеличения на заплатите желаеха от организация " Архиви ". На 1 май пък КСНБ организира акция " За правото на сдружаване и почтени заплати! " в София, блокиран беше " Орлов мост ".

Малко повече от месец по-късно имаше нова акция -  " За обективни приходи в бюджет 2023 и отбрана на трудовите права на работещите ". Тогава работещи в Изпълнителна организация " Борба с градушките ", Изпълнителна организация по риболовство и аквакултури, Изпълнителна организация по горите, както и чиновници в " Напоителни системи " и Селскостопанска академия се събраха зад Народно събрание с претенции за по-високи заплати. 

КНСБ стачкува за по-високи заплати зад Народно събрание
Снимка: БТА

През септември още веднъж имаше земеделска обсада. Този път за повече от 3 дни. Заканиха се да вкарат тежката техника на паветата в София, само че това по този начин и не се случи, защото ръководещите дадоха обещание диалог.

В началото на октомври и миньорите излязоха на митинг. И те блокираха автомагистрали и основни пътища.

За по-високи заплати пък стачкуваха чиновници на Министерство на вътрешните работи и представители на бранш просвета. В началото на годината имаше митинг на служители на реда и пожарникари, а октомври излязоха и надзирателите. След футболния митинг служителите на реда още веднъж бяха пред Министерския съвет поради обвиняванията за полицейско принуждение. 

Артистите в цялата страна желаеха повече пари в Бюджет 2024 за просвета. И ги получиха. 

Протест за повече пари във фонд " Култура "
Снимка: Христо Касабов/БТА

Работещи в АПИ също желаеха по-високи заплати и блокираха " Хемус " при започване на декември.

Протест на АПИ, блокират автомагистрала
Снимка: БТА

Служителите на градския превоз в София пък заплашиха, че столицата може да остане без рейсове, трамваи, тролеи и метро за Коледа.

На 18 декември КНСБ още веднъж излезе на жълтите павета с искане за по-високи хонорари с Бюджет 2024 и ясно и несъмнено енергийно бъдеще на България ".

Политическите митинги

Освен в " борбата " за Паметника на Съветската войска, знакови лица от политическия хайлайф, даже цели партии, излизаха да стачкуват - главно опозицията против властта. Но пък имахме и казус - за първи път парламентарна група стачкува против решение на здравния министър.

В началото на лятото и блокираха " Орлов мост ".

Протестът на " Възраждане " беше разгласен против " американската окупация ", маскирана като българско държавно управление. Според партията на Костадин Костадинов постоянното държавно управление на ротационен принцип сред " Продължаваме Промяната - Демократична България " и ГЕРБ-СДС обслужва непознати ползи.

" Възраждане " стачкува против кабинета " Денков "
Снимка: Булфото

Третият подред митинг на " Левицата! " пък беше против невиждания политически цинизъм, както го дефинират от там, и също желаеха оставка на държавното управление, ръководено от акад. Денков. Протести на същата групировка имаше и на 6 юни - денят, в който новият кабинет се закле.

Заповедта за освобождението на шефа на " Пирогов " доктор Валентин Димитров пък се оказа мотив за митинг на ГЕРБ-СДС, които се заканиха да бойкотират съвещанията на Народно събрание и гласуването на законопроекти, до момента в който тази заповед не бъде анулирана.

Десислава Атанасова съобщи, че групата на ГЕРБ няма да поддържа нито един законопроект на Министерския съвет. " Въпреки че имахме експлицитното увещание на премиера Денков, че няма да има политически намеси освен в опазването на здравето, само че и във всички публични браншове. Изглежда, че не Денков, а някой различен взема решенията ", добави Атанасова.

От своя страна някогашният здравен министър Костадин Ангелов разяснява, че " Пирогов " е на облага, а основата в промяната на шефа е поради случая със съветника на военния министър Мустафа Емин, както и беше безапелационен, че скандал с състезанията за началници на Клиники в болничното заведение няма.

Футболният разгром

Десетки ранени стачкуващи и служители на реда, запалени и разрушени коли, обърнати контейнери, счупени колчета и задържани - това беше резултатът след футболния митинг в София, който приключи като разгром, а столицата се оказа " окървавена " - както я нарекоха някои политици и общественици. 

Ръководителите на Българския футболен съюз, които участваха на мача България-Унгария, заедно обявиха, че нямат никаква виновност за баталните подиуми, не заговориха за оставки, а Емил Костадинов даже сподели междинен пръст на репортерите, отишли на място да отразяват митинга.

Мирното начало на протестните дейности бе опорочено от вандалски прояви на почитатели. Въпреки отправените голям брой предизвестия, полицейските чиновници, с жилетки " Антиконфликт " и без защитни средства, бяха замеряни от протестиращи с павета, колчета, паркинг детайли и пиротехника.

Полицията с водно оръжие на футболния разгром
Снимка: БТА

Няколко автомобила бяха запалени, беше развалена инфраструктура, полицията употребява и водното оръдие, а по-късно упрекната и в полицейско принуждение, което пък докара до искане на оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, който беше безапелационен, че не може да е " изкупителна жертва ".

Арестуваните бяха 33-ма, като измежду тях имаше и малолетни лица - трима бяха в ареста за запаления бус.

Изгорелият полицейски бус след футболния разгром
Снимка: БТА

Пострадалите полицаи бяха над 30, част от тях отведени в болница. Освен запаления бус на общинска полиция, имаше и ударени коли на цивилни жители и патрулки. Организаторът на митинга се беше декларирал като почитател на ЦСКА.

В последна сметка шефът на БФС Борислав Михайлов подаде оставка, а един заместител вътрешен министър беше уволнен.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР