В германските медии се появиха тревожни заглавия за състоянието на

...
В германските медии се появиха тревожни заглавия за състоянието на
Коментари Харесай

Армията на Германия с боеприпаси само за 2 дни военни действ...

В немските медии се появиха тревожни заглавия за положението на армията на страната. В изявленията се твърди, че Бундесверът разполага с задоволително муниции единствено за два дни интензивни бойни дейности. Изглежда, че цифрата е изтекла от анонимни източници в бранша на защитата. 

Тази информация не може да бъде доказана, защото е държавна загадка. Но в случай че е вярна, това би означавало, че немските ресурси от муниции са много под стандартите, които НАТО чака. Пактът изисква всяка страна членка да разполага с задоволително муниции за 30 дни. Експерти по защита споделят, че с цел да компенсира даже единствено този дефицит, Германия би трябвало да влага сред 20 и 30 милиарда евро. 

Медиите от години разгласяват истории за танкове и хеликоптери, които имат потребност от ремонт, за пушки, които не могат да стрелят добре, за бойци, които упражняват в студа без термобельо. След съветската инвазия в Украйна канцлерът Олаф Шолц даде поръчка за поврат. 

Той разгласи нарастване на годишния бюджет за защита, което го направи най-големият в Европа. Анонсиран бе и еднократен " специфичен фонд " за рационализация на армията в размер на 100 милиарда евро.

Девет месеца по-късно някои към момента се чудят къде е тази планина от пари. Темата стана мотив и за грозната замяна на реплики сред политици и представители на отбранителната промишленост за това кой следва да поеме самодейността за обещаната смяна, осведоми DW.

Германия е подписала контракт за 35 американски изтребителя F-35 на стойност 200 млн. евро за численост. Те обаче ще бъдат налични чак през 2027 година.

Партньорите от НАТО в Североизточна Европа към този момент се тормозят, че страната няма да бъде военният сътрудник, на който могат да разчитат. Латвийският министър на защитата Артис Пабрикс попита следното на конференция в Берлин в края на октомври: 

" Ние сме подготвени да умрем, а вие? Много неща ще зависят от военната мощност на вашата страна. Съжалявам доста, само че сега не разполагате с военна мощност. "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР