В Германия разследват мащабна измама с тестове за COVID-19, ощетили

...
В Германия разследват мащабна измама с тестове за COVID-19, ощетили
Коментари Харесай

Германия разследва измама с надписване на тестове за ковид

В Германия проверяват огромна машинация с проби за COVID-19, ощетили държавния бюджет с големи суми, предават Българска национална телевизия и БНР. Зад разкритието за огромните измами стоят журналистически следствия на WDR, NDR и „ Зюддойче цайтунг “. Журналистите засекли информациите и открили, че тестовите центрове в Северен Рейн-Вестфалия са докладвали за доста повече проби, в сравнение с са били осъществени в реалност.

Тестовите центрове получават по 18 евро за тест на жител от страната, като 12 евро са за осъществяване на услугата, а 6 за самия материал. Държавата не изисква доказателства, че тестванията са осъществени. Фалшифицирането на проби обаче е мъчно да се наблюдава, защото данните на тестваните лица не би трябвало да се записват, прецизира БНР. 

В момента в страната визитата на магазини, музеи и заведения за хранене става след проявление на отрицателен тест, което стана повод за основаването на десетки хиляди тестови центрове. 

Още в петък основната прокуратура е почнала инспекции на частна лаборатория в Бохум, заявила в пъти повече направени проби - проучванията са безвъзмездни за жителите, само че страната изплаща 18 евро за всеки тест. 

Според следствието covid-център в Кьолн направил 70 теста, само че заявил 977. 

В Есен са предлагани безвъзмездни проби на локален паркинг. От тях са се възползвали 550 души, само че лабораторията отчела над 1700. Измами са разкрити и в други градове. Само за месеците април и май немското държавно управление е изплатило 660 млн. евро по програмата за безвъзмездни проби за коронаривирус. По случая има двама задържани, предава Българска национална телевизия. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР