В Германия днес започва първият голям съдебен процес срещу автомобилната

...
В Германия днес започва първият голям съдебен процес срещу автомобилната
Коментари Харесай

В Германия започва първият голям съдебен процес за дизелгейт

В Германия през днешния ден стартира първият огромен правосъден развой против автомобилната група Volkswagen за манипулирането на 11 милиона дизелови мотори, заяви Франс прес.

Какво би трябвало да реши съдът и какви причини ще показват двете страни?

Какво е съществото на процеса?

Съдът в Брауншвайг ще се концентрира върху спада на цените на акциите на Volkswagen през дните, последвали разкритието на американските управляващи през септември 2015 година за съществуване на манипулиращ програмен продукт в 11 милиона дизелови мотори на автомобилната група, конфигуриран, с цел да фалшифицира резултатите от тестванията за замърсяващите излъчвания.

Акциите на една от най-големите компании на Франкфуртската фондова борса, горделивост за немския експорт, изгубиха към 40 % от цената си за два дни и вложителите желаят обезщетения за понесените загуби с аргумента, че по закон Volkswagen е трябвало да ги осведоми по-рано.

Това е първият огромен правосъден развой против Volkswagen в Германия, където бяха импортирани единствено няколко самостоятелни тъжби от клиенти на автомобилостроителя, само че изходът от тези каузи не беше оповестен. В Съединени американски щати групата уреди разногласия с клиентите си, като заплати 14,7 милиарда $, а двама от някогашните му висши ръководители бяха наказани на отнемане от независимост.

Какво би трябвало да реши съдът?

Магистратите в Брауншвайг ще прегледат над 200 въпроса, импортирани от двете страни, по-специално дали е трябвало да бъдат известени пазарите за потреблението на манипулиращ програмен продукт, прилаган в Съединените щати още от 2008 година, дали отсъствието на информация е било съзнателно, както и кой от ръководителите е бил в течение на това манипулиране и кога.

Техните отговори, които могат да бъдат оспорени пред Федералния съд, ще се отнасят за подадените над 3000 желае от вложители против Volkswagen и компанията майка Porsche-Piеch и ще могат да бъдат в основата на възможни компенсации.

Какво рискува Volkswagen?

Инвеститорите желаят общо близо 9,5 милиарда евро компенсации. Ако обаче Volkswagen бъде наказан, съдиите ще би трябвало да дефинират какви са дължимите суми за всеки обособен случай. Досега групата е платила над 27 милиарда евро за санкции, правосъдни разноски и евакуиране на коли поради дизелгейт в Съединени американски щати и в Европа.

Какви са причините на вложителите?

Адвокатите на банка DeKa, настоящи от името на ищците, показват, че Volkswagen е трябвало да осведоми финансовите пазари и то неколкократно в интервала от 2008 година, когато е конфигуриран софтуерът, до 22 септември 2015 година, когато автомобилната компания за първи път призна за измамата.

Те поддържат тезата, че управлението е знаело за противозаконния програмен продукт и че тази информация е могла да се отрази на цените на акциите.

Какво дава отговор Volkswagen?

Най-големият международен автомобилостроител твърди, че съгласно наличните информации преди време не било нито неотложно, нито наложително да бъдат уведомявани пазарите. Volkswagen твърди също по този начин, както направи и пред американското правораздаване, че измамата била самодейност на шепа инженери, а техните ръководители не са знаели за нея. След като американските управляващи се свързали с управлението, то не решило мащабите на абсурда и си мислело, че казусът ще бъде организиран по взаимно единодушие.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР