В Гърция се очаква минималната работна заплата да се повиши

...
В Гърция се очаква минималната работна заплата да се повиши
Коментари Харесай

Гърция обмисля да повиши минималната заплата по-рано от очакваното

В Гърция се чака минималната работна заплата да се увеличи по-рано от предстоящото – на 1 април 2024 година, написа електронното издание на вестник „ Катимерини “. Според изчисленията нарастването ще е към 5% – от 780 евро на 820-830 евро.  

Новият министър труда и общественото развиване Домна Михайлиду съобщи, че ще внесе корекция, с цел да се форсира процесът и новото нарастване да бъде в действие през туристическия сезон.

Темпът на нарастване ще би трябвало да е съгласуван с настоящата инфлация и с нарастването на продуктивността. Това допуска повишение с към 5 %, т.е. минимална работна заплата да стане 820-830 евро по отношение на сегашните 780 евро, като остават още 120-130 евро до 2027 година, с цел да се доближи задачата от 950 евро, сложена от държавното управление на Нова народна власт.

В държавния бюджет на Гърция за тази година е планувано и нарастване на заплатите на държавните чиновници за първи път от февруари на 2012 година до момента. През декември 2023 година министър председателят Кириакос Мицотакис съобщи, че „ през януари 660 хиляди държавни чиновници ще видят нарастване за пръв път от 14 години насам “.

Освен това приходите на към 100 000 души, които работят в частния бранш и получават минимална работна заплата, ще се покачат по отношение на трудовия стаж надлежно с 10 % за тригодишен стаж, 20 % за шест години и 30 % за девет и повече години трудов стаж. Така чиновниците, които влизат в тази категория и стартират работа в този момент, ще получат първото си нарастване през 2027 г. 

Министър-председателят Мицотакис е поел и уговорката до 2027 година междинната заплата да се усили до 1500 евро. Това обаче ще изисква поредност от интервенции на пазара на труда, защото съгласно интернационалните организации темповете на напредък на междинните заплати, най-малко за 2024 година, ще бъдат по-ниски от тези през 2023 година, осведоми Българска телеграфна агенция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР