В Гърция от седмици бушуват опустошителни пожари, най-вече северно от

...
В Гърция от седмици бушуват опустошителни пожари, най-вече северно от
Коментари Харесай

Суша, пожари, наводнения: Ще има все повече катаклизми

В Гърция от седмици бушуват опустошителни пожари, най-много северно от Атина и на остров Евия. Но до момента в който на континента пламъците последователно бяха овладени, на остров Евия продължава да гори, както и на полуостров Пелопонес. А и там, където ситуацията наподобява относително умерено, може още веднъж да пламне. Много хора са изгубили всичко. „ Това бе парадайс - с редки дървесни типове, пауни и дивеч, а в този момент всичко наподобява на лунен пейзаж - всичко е изпепелено “, споделя един локален гражданин.

В Гърция изгоряха големи горски масиви

През горещото лято пожарите в Гърция не са нещо извънредно, само че тазгодишните им мащаби несъмнено са непредвидени. По данни на Европейската осведомителна система за горски пожари EFFIS в Гърция до пети август са изгорели двойно повече гори, в сравнение с приблизително за интервала 2008-2020. Наред с промените в климата има и други аргументи за опустошителните пожари: безразсъдно хвърлена цигара, която продължава да дими на сухата земя, или пък парче стъкло от счупена бутилка, което може да подейства като лупа. За някои от пожарите се допуска и това, че са запалени съзнателно за отварянето на пространство за строителството на нови къщи. И в други страни край Средиземноморието като Италия, Турция, Северна Македония, България и балканските страни пожарникарите от седмици се пробват да укротят пламъците. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган дефинира пожарите като най-страшните в историята на страната.

240 пожара в Русия

От пожари бяха обхванати и Русия, Западното крайбрежие на Съединени американски щати и Канада. Руската работа за запазване на горите заяви, че до понеделник е имало 240 пожара, обхванали повърхност от 3,5 милиона хектара. Особено наранена е Якутия. Междувременно димът се усеща в южните елементи на Русия и край границата с Монголия. По данни на Американската галактическа организация НАСА, пушекът е стигнал и до Северния полюс - за първи път, откогато се вършат измервания. В Съединените щати пожарникарите се борят със стихията „ Дикси “ - втория по величина пожар в историята на Калифорния, изпепелил над 198 000 хектара. „ Приличаше на полесражение “, споделя Тами Куглер, която е избягала от региона на Грийнвил и е намерила краткотрайно леговище в палатка. Историческият град на златотърсачи Грийнвил е унищожен напълно. По Западното крайбрежие на Съединени американски щати пожарите също не са необичайност, само че продължителните горещини в допълнение усилиха уязвимостта на района от пламъците.

Твърде горещо, прекомерно прохладно, прекомерно мокро

Съгласно последния отчет на Световния съвет за климата към Организация на обединените нации, в бъдеще рисковите естествени феномени ще зачестяват. Сред учените към този момент от години царува консенсус по въпроса, че напредващото стопляне на Земята доста покачва вероятността от рискови естествени феномени. Така да вземем за пример по-топлият въздух в региона на Средиземно море ще може да поема по-големи количества водна пара, която по-късно се излива на земята във тип на проливен дъжд и може да провокира наводнения. „ Екстремното време е част от бъдещето ни “, предвижда ирландската климатоложка Левке Цезар. В момента с тежки наводнения се борят Китай, Индия и Мианмар. В централната китайска провенция Хънан траялите с дни дъждове доведоха до тежки наводнения, доста хора починаха, а стотици хиляди останаха без дом.

Мусоните в Индия бяха толкоз бурни, колкото не са били от десетилетия. Над 40 души починаха при провокирано от тях срутване на земни маси. И в Мианмар хората се борят с кафявите водни стихии. В Бангладеш цели села бяха залети от придошлата река Рохинджа. И африканските страни се борят с наводнения. Лагос, икономическата метрополия на Нигерия, потъна във вода през юли. Канализацията е незадоволителна, с цел да поеме излелия се дъжд. В Южен Судан към 90 000 души пострадаха от поройните дъждове, на хиляди им се наложи да се изтеглят.

Автор: Щефани Хьопнер
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР