В галерия Средец“ на Министерството на културата се представя интересен

...
В галерия Средец“ на Министерството на културата се представя интересен
Коментари Харесай

10 години Атон в рисунки и фотографии

В изложба „ Средец “ на Министерството на културата се показва забавен план – изложбата „ Атон в рисунки и фотографии “, плод на десетгодишните поклоннически и проучвателен пътувания на художника Андрей Янев и проф. Мирослав Дачев.

В изложбената зала са ситуирани десетки рисунки на огромния ни художник, прочувствено обвързван със Света гора през годините, както и фотографии на монаси и ритуални служби в светата обител. 

След съвсем десетгодишни поклоннически и проучвателен пътувания до Атон, през 2012 година Мирослав Дачев и Андрей Янев вземат решение да осъществят поредност от взаимни изложения, отдадени на Света гора. Така се ражда планът „ Атон в рисунки и фотографии “ – заглавие, което ясно показва техниките на проявление и разговора сред двамата създатели. Началото е през септември 2012 година в Бургас. Следват на два пъти изложения в София, Тутракан, Гоце Делчев, Враца, Троянски манастир, Видин, Златоград. Всяка последваща галерия включва и непоказвани досега фотографии и рисунки. Фотографиите и рисунките са плод на над 50 експедиции до Света гора с друга дълготрайност (някои до седмица, други – за по-дълго).

И по този начин до през днешния ден, когато през 2022 година предстоят няколко юбилейни изложения в София, Пловдив, Бургас и Гоце Делчев. Зад забележимия десетгодишен празник на „ Атон в рисунки и фотографии “ се крие още един – 10 години от основаването на Центъра за семиотични и културни проучвания. Център, на който Мирослав Дачев и Андрей Янев, дружно с група съидейници, са учредители; Център, който от 2012 до през днешния ден реализира всеки техен допир до Света гора.



Експозицията с куратор проф. Аксиния Джурова е придружена от показване на едноименния албум „ Атон в рисунки и фотографии ”, посветен на тези поклоннически пътувания, богат на рисунки и снимков материал.

Изложбата може да бъде забелязана до 8 април в галерия „ Средец “ на Министерството на културата

Художникът Андрей Янев показа изложбата за „ Артефир “ пред Юлия Петрова. 

Чуйте звуковия файл.


Андрей Янев  е художник, чието име се свързва с голям брой изложения живопис в България и в чужбина, с редица креативен национални и интернационалните планове, с влиятелни награди в региона на изкуството. Атон е една от главните тематики на неговото творчество, посредством която е различим както в България, по този начин и в разнообразни европейски страни, в Съединени американски щати и в Китай.

Мирослав Дачев  е професор по семиотика на изкуството в НАТФИЗ „ Кр. Сарафов ” и член-кореспондент на Българска академия на науките. Автор на осем тома от поредност „ Атониада ”, която излиза с благословия от Атон и е част от сбирките на всички Светогорски манастири, на разнообразни международни библиотеки и на Ватиканската библиотека.

Снимки – галерия „ Средец “ на Министерството на културата
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР