В Габрово днес започна тридневен обучителен семинар под мотото Планиране

...
В Габрово днес започна тридневен обучителен семинар под мотото Планиране
Коментари Харесай

Габрово е домакин на обучителен семинар на Световната банка

В Габрово през днешния ден стартира тридневен обучителен семинар под мотото „ Планиране и финансиране на интегрирани планове за градско развиване “. Събитието се провежда от Международната банка за възобновяване и развиване (Световна банка) с поддръжката на Climate Support Facility (механизъм за поддръжка на дейности, свързани с изменение на климата) и в партньорство с Община Габрово.

Форумът бе открит от кмета на община Габрово Таня Христова, която приветства участниците и благодари на Световната банка и на Министерството на районното развиване и благоустройството, които са избрали да поканят Община Габрово да се включи в пилотния план.

„ Инвестициите в комплицирани начинания постоянно изискват поддръжка от хора, които знаят по какъв начин се случва това. Вярвам, че един от акцентите в работата на семинара ще бъде устойчивото партньорство. Надявам се то да отключи нови хрумвания за трансформацията на избрани зони в градската среда, които имат както позитивни, по този начин и негативни страни. Проектите, които дават 100-процентова безплатна финансова помощ, са нещо хубаво, само че те са удачни единствено за избрани сфери. Там, където може да се сътвори стопански модел, който да е в интерес на хората, е по-добре да се употребяват по-сложните финансови принадлежности. “, съобщи кметът Христова.

Основните тематики, които следва да бъдат показани и дискутирани, са ориентирани към подходи за обмисляне и възобновяване на градски територии, положителни практики при осъществяването на интегрирани планове, съобразени с изменението на климата, както и механизми за моделиране на сюжети за градско развиване.

Участниците ще работят по съответен проблем за Габрово, обвързван с хрумвания за развиване на зоната към някогашната фабрика „ Успех “ на ул. „ Юрий Венелин “. Домакините направиха и презентация за сполучливо осъществените с европейски средства планове на Община Габрово.

В семинара вземат участие представители на Световната банка и на районното министерство, специалисти от български общини в региона на плановото финансиране, устройственото обмисляне, общинската благосъстоятелност, превоза, еколози, урбанисти и студенти. На днешното разкриване участваха отрасловите заместник-кметове арх. Николай Меразчиев и инж. Деян Дончев, основният проектант на Община Габрово Люция Декова и регионалният шеф на област Габрово Кристина Сидорова.

Обучението е част от пилотния план „ Компактни градове в България в поддръжка на дейности против изменението на климата “. То е част от серия събития, които се осъществят със съдействието на общинските администрации на Варна, Враца, Габрово, Ловеч и Сливен, както и в съдействие с редица институции на национално ниво. Фокусът е ориентиран към въвеждането на принадлежности и процеси за ускорение използването на промени в градоустройството и планирането. Семинарът в Габрово продължава до 9 декември.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР