В Европа започна война – пълномащабна, между суверенни държави, каквато

...
В Европа започна война – пълномащабна, между суверенни държави, каквато
Коментари Харесай

Предизвестената война започна

В Европа стартира война – пълномащабна, сред суверенни страни, каквато не е имало от Втората международна насам. Очаквана беше от месеци и отново не се откриха нито сили, нито средства да бъде предотвратена. Безсилието пред нападателните дейности е явно, а какъв ще е лимитът им и резултатът от тях, може единствено да гадаем.

В нощта на 23 против 24 февруари Русия стартира война против Украйна. Макар че съветският президент Владимир Путин я показа под етикета " Специална военна интервенция в Донбас ", тя е изцяло друго от досегашната съветска военна интензивност на украинска територия – анексирането на Крим и съвсем незавоалираната военна поддръжка за проруските сепаратисти в Донбас. Става дума за от дълго време планувана и подготвяна действителна военна акция, приведена в осъществяване преди месеци.

Още от есента на 2021-а започнаха да се появяват информации за скупчване на съветски сили наоколо до Украйна. С напредването на месеците те се увеличаваха, концентрираха и все по-ясно ставаше, че не става дума нито за военни маневри, нито за учения, а за осъществяване на огромна интервенция. От съветска страна валяха непрекъснати опровержения, постоянно в подигравателен жанр, за

" фантазиите " на Съединени американски щати и Запада.

Русия има право да държи военните си сили където си желае на своя територия, твърдеше Москва, същото твърдяха и всички, които одобряваха думите на съветските политици за чиста монета. Нямаме никакво желание да атакуваме Украйна, кълняха се най-висшите съветски представители, само че поставяха и едно изискване – " в случай че не бъдем принудени ".

Как тъкмо ще бъдат принудени, те не прецизираха, само че в това време се появиха предизвестия на американски и други западни служби, че за мотив за война ще се употребяват провокативни интервенции, най-вероятно проведени в региона на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска национална република. Впрочем за " провокация " се говореше и от съветска страна. Русия не желае да води война и не счита да води война, тя натрупа големи сили от всички страни на Украйна просто по този начин, за военни учения, само че в случай че бъде осъществена против нея провокация, тя просто няма да има различен избор, повтаряха висши съветски представители и подчинените на Кремъл медии. Обясняваха и по какъв начин ще стане това. Зачестилите изказвания на публични лица от Съединени американски щати за неизбежна " съветска офанзива " и ответни " пъклен наказания " имат единствено една цел – " да накарат Русия да се помири с това, че

съветски деца и дами в Донбас ще бъдат убивани

от батальони украински националисти с американски оръжия ", писа да вземем за пример в. " Росийская газета " на 24 януари. Но защото Русия в никакъв случай няма да склони на това, неизбежно ще избухне война в Европа, предизвести московският официоз. В същия дух и с съвсем същите думи имаше още десетки, в случай че не стотици сходни изказвания.

Иначе казано – ние сме обкръжили отвред Украйна с военни сили, само че без никакво желание да водиме война, а те са тези, които желаят да водят война с нас, и ще ни принудят да го създадем срещу волята си.



Жертва на съветски обстрел в Харков (АА)

" Преговорите ", които бяха извършени сред Русия и западните страни, действително също бяха проформа. Москва сложи условия, които авансово бе ясно, че са неизпълними – тъй като не би могла да чака, че НАТО ще се откаже от главните си правила, с цел да й признае сфери на въздействие. Впрочем и причините й – че не може да допусне НАТО до границите си и да бъдат ситуирани в Украйна нападателни оръжия, също не бяха състоятелни. На първо място, приемането на Украйна в

НАТО нито бе на дневен ред,

нито можеше да се чака в обозримо бъдеще. Един от правилата на разширението на Северноатлантическия съюз е да не се одобряват нови членове, които имат съществени териториални разногласия с други страни. Целта е не друга, а да не бъде вкаран в спор целият алианс поради неуредените връзки на някоя нова страна членка. Само по себе си това значи, че Украйна в никакъв случай не би отговаряла на критериите за приемане – най-малко до момента в който не възстановява връзките си с Русия и не реши всичките си териториални разногласия с нея, което наподобява неизпълнимо в обозримо бъдеще.

Що се отнася до нападателните ракети, в отговора на НАТО на съветските претенции се съдържаше предложение за подписване на контракт да не се разполагат нападателни оръжия от двете страни на границите – само че при взаимност. Нещо, което Русия не сподели да желае.

И продължи Москва да повтаря рефрена, че в случай че не бъдат изпълнени нейните условия, ще предприеме нужните ограничения, с цел да подсигурява сигурността си. Какви – не бе ясно,

нали нямаше никакво желание да атакува Украйна?

Освен, в случай че не бъде " принудена ", несъмнено...

Така се стигна и досега на " принуждаването ". На другия ден след приключването на Олимпийските игри в Пекин (което също бе от дълго време прогнозирано) стартира засилен обстрел по цялата линия на фронта в Донбас. Местните управляващи оповестиха евакуация на цивилното население, което съгласно тях било обект на нахлуване от украинските сили, и активизираха всички мъже – с цел да пазят " майките си, дамите си, децата си ". Това гласеше обръщението на водача на Донецката национална република Денис Пушилин, което пък се оказа, че е записано още преди да стартира артилерийският обстрел.

Сега обстановката е ясна. Украйна разгласи военно състояние, президентът Володимир Зеленски скъса дипломатическите връзки с Русия. Русия обстрелва обекти по цялата украинска територия, жертвите се множат (включително и измежду цивилното население) - макар изказванията на съветското командване, че нападна единствено военни цели.

Западните страни уверено осъждат, вкарват в деяние " нечувани " наказания, само че това, както се вижда, не стопира настъплението на съветските сухопътни сили, които напредват от всички направления. С две думи - към този момент се води от дълго време планувана и усърдно готова война, която ще приключи единствено и когато каже Той - Владимир Путин!

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР