В Европа стават все по-шумни призивите да се изостави руският

...
В Европа стават все по-шумни призивите да се изостави руският
Коментари Харесай

Руският газ за първи път може да попадне под санкции

В Европа стават все по-шумни апелите да се изостави съветският ВПГ, който съвсем напълно се купува от европейските консуматори. Гласуването по този въпрос ще се състои през април. Защо Русия въобще стартира да продава своя ВПГ на Европа и за какво европейците взеха всички размери? И кой ще пострада повече, в случай че възбраната бъде въведена?

Европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон продължава да предизвиква страните от Европейски Съюз да гласоподават през април за отвод от закупуване на съветски ВПГ. „ В Европейски Съюз ние последователно усилваме натиска върху европейските играчи да понижат покупките на ВПГ от Русия и тук още веднъж е значимо доверието в доставките от Съединени американски щати “, сподели Симсон след среща на Енергийния съвет САЩ-ЕС във Вашингтон.

През 2023 година Европейски Съюз понижи пет пъти вноса на тръбопроводен газ от Русия, само че в това време доста усили покупките на съветски полутечен природен газ - до 15 милиона тона, което е с 38% по-високо от равнището от 2021 година

Защо Русия усили доставките на ВПГ за Европа, когато тръбопроводният газ, в противен случай, стартира да напуща този пазар? Първо, нямаше и няма наказания против газа от Русия. Доставките по тръбопровода са намалели заради проблеми с доставката, основно заради детонацията на “Северен поток ”. Второ, съветският ВПГ отива там, където цените са по-високи.

„ През последните няколко години доставките на ВПГ за Европа бяха преференциални за продавачите, защото цените там са даже по-високи, в сравнение с в Азия. И даже в случай че цените в Европа и Азия са идентични, въпреки всичко е по-изгодно да се доставя ВПГ в Европа заради по-ниските транспортни разноски “, споделя Игор Юшков, специалист от Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Националния Фонд за енергийна сигурност.

„ Износът за Европейски Съюз допуска най-малкото транспортно разстояние, заради което износът за Европа е малко по-незначителен от износа за Азиатско-тихоокеанския район “, отбелязва Сергей Кауфман, анализатор във финансовата група “Финам ”.

Говорим главно за доставки за Европа от завода “Амал ВПГ ” на “Новатек ”. В същото време “Новатек ” в началото съобщи, че ще изпрати своя ВПГ основно на азиатските премиум пазари. Цените на ВПГ в Азия в действителност бяха по-високи тогава. Освен това за никаква Европа не можеше да се приказва. Пускането на съветски ВПГ в Европа, с цел да може да се конкурира с съветския тръбопроводен газ от Газпром, беше доста необичайно тогава. Защото съветският бюджет получава доходи от износа на тръбопроводен газ, само че страната не получава нищо от износа на ВПГ, защото плановете за ВПГ имат данъчни облекчения в Русия за 12 години. Следователно на “Новатек ” надали щеше да бъде разрешено да отнеме каузи на “Газпром ” на европейския пазар преди, макар че в действителност нямаше забрани.

От 2022 година обаче обстановката се промени доста. Когато потокът от “Газпром ” понижа, европейците започнаха да одобряват всевъзможен ВПГ, в това число съветски. Руският ВПГ се оказа издирван: заводът “Ямал ” с потенциал от 17,4 милиона тона ВПГ годишно създава към 20 милиона тона годишно. Освен това изпращането на полутечен природен газ на 15-те газови кораба от мразовит клас, с които “Новатек ” разполага, до Европа е по-бързо, в сравнение с до Китай, а разноските са по-ниски.

„ Защо Европейски Съюз взема нашия ВПГ? Защото това е конкурентна оферта. Доставчикът от “Ямал ” може да даде известна отстъпка, защото цената на втечняването и транспортните разноски са по-ниски “, споделя Юшков.

С два завода за полутечен природен газ Русия е на четвърто място в света по произвеждане. Основни производители на ВПГ са Съединени американски щати, Катар и Австралия. „ Австралия обаче се концентрира единствено върху азиатските пазари – Китай, Япония, Южна Корея. Но на европейския пазар участват Съединени американски щати, Катар и Русия. Американският ВПГ съставлява почти 60% в Европа през 2023 година, а Русия и Катар имат почти едни размери “, отбелязва източникът.

Между другото, европейските страни стават все по-зависими от американския ВПГ. Този газ стартира да господства в страни като Литва, където американският ВПГ съставлява 40% от пазара, и Финландия, където делът му доближи над 38%. В Холандия американският ВПГ съставлява 27% от пазара. Досега Германия купува единствено 5% от газа си от чужбина. Въпреки това, с появяването на нашите лични ВПГ терминали, делът на американския ВПГ евентуално ще се усили доста.

В същото време делът на Русия във вноса на газ в Европейски Съюз спадна от 45% през 2021 година до по-малко от 15% през 2023 година Оказва се, че Европа е трансформирала зависимостта си от съветския газ със взаимозависимост от американския газ, понасяйки обилни стопански загуби.

Въпреки това, във връзка с размерите, американският полутечен природен газ не е заменил тъкмо размерите съветски тръбопроводен газ, който е напуснал европейския пазар. Защото Европейски Съюз няколко години поред внезапно понижава потреблението на газ. През 2023 година потреблението на газ в Европейски Съюз е спаднало с още 20% до 330 милиарда кубически метра синьо гориво.

Какви последици чакат Русия и Европа, в случай че Европейски Съюз въпреки всичко единомислещо гласоподава за ембарго за съветския ВПГ през април? Това няма да е проблем за съветския бюджет, защото експортни мита не се заплащат за експорт на ВПГ. Следователно бюджетът няма да загуби незабавно доходи.

Последствията от глобите ще зависят от това какви ограничавания ще бъдат въведени, отбелязва Игор Юшков. Първият вид е, когато възбраната важи единствено за доставките на ВПГ от Русия за европейския пазар. Тогава преструктурирането на пазара ще тласне цените в Европа на всевъзможен газ като цяло - борсов, тръбопроводен, полутечен.

„ Ако Европа наложи възбрана на съветския ВПГ, несъмнено, това ще бъде проблем за тях. Те ще би трябвало да усилят покупките на различен ВПГ и с цел да създадат това, ще би трябвало да заплащат повече за него. Отново ще има скок на цените, тъй че това не е преференциално за самите европейци “, споделя Юшков.

“Новатек ”, от своя страна, ще пренасочи доставките на ВПГ от европейските към азиатските пазари, тъкмо както направи Русия на петролния пазар. Руски ВПГ ще се разтоварва освен в Китай, само че и в Турция и Индия, счита специалистът.

„ Но в случай че европейското ембарго бъде допълнено от по-строги американски наказания против “Ямал ВПГ ”, като тези, наложени против “Арктик ВПГ-2 ”, тогава следствията ще бъдат по-страшни. Тоест освен ще бъде въведена възбрана за доставките на съветски ВРГ за Европа, само че и въобще ще бъде невероятно да се купува газ от “Ямал ВПГ ”. И ще възникне въпросът: ще успее ли “Новатек ” да поеме 14 от 15-те танкера, които сега не принадлежат на Русия, и да ги разпредели сред “Ямал ВПГ ” и “Арктик ВПГ-2 ” и да стартира да изнася първични материали от двата плана на азиатските пазари?

Юшков обаче счита, че възможностите глобите против съветския ВПГ да бъдат признати през април са дребни: „ Идеята породи прекомерно бързо и ми се коства, че те към момента не са я разискали толкоз обширно, колкото разискаха всички предходни наказания. “

„ Европейски Съюз надали ще се откаже незабавно от съветския ВПГ. През 2023 година Русия е изнесла към 16 милиона тона ВПГ за Европа, основно от плана “Ямал ВПГ ”. Това е забележителен размер, който мъчно ще бъде сменен бързо. Според нас първоначално страните от Европейски Съюз ще се откажат от тръбопроводен газ и по-специално от количествата, които сега минават пренос през Украйна. Това са към 15 милиарда кубически метра годишно. Ще бъде мъчно да се заменят по едно и също време както ВПГ, по този начин и размерите, преминаващи през Украйна, като се има поради към момента лимитираното предложение на международния газов пазар “, споделя Сергей Кауфман.

Той чака, че Европейски Съюз ще стартира интензивно да понижава вноса на съветски ВПГ от втората половина на 2025 година, а цялостното прекъсване на съветския ВПГ може да настъпи едвам през 2026-2027 година, както се предлага в проекта “Презареди Европа ”. Освен това специалистът не изключва, че Европейски Съюз ще преразгледа проектите си, в случай че политическата обстановка сред Руската федерация и Европейски Съюз се усъвършенства.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед6825Проф. Нина Дюлгерова: Световното задкулисие няма народност, няма вяра - има интересиАлтернативен Поглед6258Проф. Нина Дюлгерова: Зад борбата за властта прозира борбата за огромните париАлтернативен Поглед3499625 години от бомбите над Югославия или мълчанието на дипломатите и викът на генералитеКоментарен Поглед36031Д-р Румен Петков: Никоя власт не може да бъде спокойна и постоянна, когато четири пети от нацията я презира!Алтернативен Поглед116122Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед165141Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед129064Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед116122Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед116079Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед96465Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурна
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР