В Естония откриха специални национални предатели - компании, които продължават

...
В Естония откриха специални национални предатели - компании, които продължават
Коментари Харесай

Естонците хитруват с продажбата на руския петрол

В Естония откриха специфични " национални предатели " - компании, които не престават да употребяват и внасят гориво от Русия. В страната стартира цяла акция за оклеветяване на такива бизнесмени. С други думи, естонците не желаят да отхвърлят съветското гориво. Опитват се да го употребяват в безшумно и умерено.

Както е известно, още през юни Европейският съюз забрани вноса на недопечен нефт и редица петролни артикули от Русия. Въпреки това компании, чиято активност е мощно подвластна от бизнеса с Русия, могат да аплайват за временен интервал или краткотрайно изключение, съгласно което вносът на недопечен нефт може да продължи до 5 декември, а вносът на петролни артикули в Европейския съюз до 5 февруари идната година. Очевидно е имало такива компании в Естония.

Складовете в Талин са цялостни до горе с гориво от Русия “

Дванадесет естонски компании имат право да внасят гориво. Информацията за естонските търговци на гориво, които към момента вършат бизнес с Русия, беше затворена за известно време. Министерство на външните работи на Естония отговори на съответните запитвания на пресата, че защото всички държави-членки на Европейски Съюз могат да употребяват освобождаванията от наказания, разумно е естонските компании да могат да създадат същото.

Според Раймо Вахтрик, търговски шеф на мрежата от бензиностанции „ Съркъл “, е доста евентуално съветското гориво към момента да навлиза на вътрешния пазар на Естония. „ Доколкото знаем, бензинът и дизелът, създадени в Русия, се употребяват и на вътрешния пазар на Естония “, сподели Вахтрик.

Наскоро естонското държавно управление разгласява лист с локални компании, които са поискали от управляващите да им бъде позволено да продължат да получават петролни артикули от Русия. Публикуването на този лист беше предшествано от добре планувана медийна акция. Така основният редактор на „ Постимеес “, най-голямото издание в Естония (обслужващо ползите на властите), Прит Хибемаг разгласява колона, в която съобщи думите, които е чул от предприемач, който познава: „ Складовете в Талин са цялостни догоре с гориво от Русия, което се доставя единствено от няколко компании “.

Според Хибемаг „ слуховете, че съветско гориво към момента се пръска в нашите нефтени складове, циркулират цяло лято “. На 29 август веригата бензиностанции „ Съркъл “ изиска от Данъчното и митническо ръководство и Министерството на външните работи да осведомят кои естонски компании след налагането на глобите на Европейски Съюз са подали заявление за освобождение от данъчно облагане, с цел да продължат да внасят съветски петролни артикули. Тогава нямаше отговор.

Хибемаг беше гневно засегнат от това: „ Министерството на Естония пази в загадка имената на компании, за които е витално значимо да продължат бизнес връзките със страната-агресор допустимо най-дълго. “ Редакторът на „ Постимеес “ съобщи: „ Поради обстоятелството, че някои компании внасят гориво, Естония интензивно финансира съветската военна машина “.

Руският нефт е опасност за сигурността “

Хибемаг в действителност прикани за лов на вещици. Според него, в случай че Естония не беше член на Европейски Съюз и НАТО, тогава „ съветските ракети към този момент щяха да падат върху постройката на държавното управление в Талин “, а тези, които желаят да продължат да търгуват със „ страната-агресор “, са съгласно редактора национални предатели..

Според него съветският нефт в естонските складове е „ опасност за сигурността “ и би трябвало да бъде погубен допустимо най-скоро. „ Докато имаме бизнесмени, чиито ползи са да печелят от търговията с съветски нефт и те не са известни на обществеността, това е опасност за сигурността. Почти невероятно е да си представим, че полицията за сигурност, другите разследващи служби и граничната защита не са наясно с сериозната взаимозависимост от гориво, нейните аргументи и основни настоящи лица. Така че за какво тази информация не е обществено притежание? И за какво Министерството на финансите по този начин настойчиво крие имената на участниците в този бизнес? Спешно би трябвало да разберем по какъв начин стоят нещата с горивото от Русия “, прикани Хибемаг.

Тези позвънявания бяха чути. Скоро управляващите разгласиха лист на естонските предприятия, които са подали петиции до държавното управление да продължат да внасят петролни артикули от Русия. Според министъра на външните работи Урмас Рейнсалу имената на тези компании, обсегът на тяхната активност и случаите на кандидатстване за изключения не могат да се смятат за комерсиална загадка. Съответно, съгласно него, публикуването на подобен лист не нарушава никакви правила. Той също по този начин сподели, че Талин е показал оферти за нов пакет от наказания на Европейски Съюз, с цел да обезкуражи в допълнение закупуването на сила от Русия.

След публикуването на листата юридическите лица, попаднали в него, сигнализираха - те въобще не са желали такава гласност. В атмосферата, която в този момент се насажда в Естония, откритото предпочитание за продължение на бизнес контактите с Русия може да стане мотив за огромни неприятности.

Ние не сме отговорни! “

Тази акция по оклеветяване на " непатриотичните " предприемачи обаче продължи. Така неотдавна естонският портал „ Делфи “ разгласява публикация, от която следва, че тази балтийска република към момента е „ дилър “ на съветско корабно гориво, макар че предлага този артикул под естонска комерсиална марка.

През последните шест месеца отделът за контрол на естонския отдел по околна среда е ревизирал осемнадесет пъти качеството на корабното гориво. Качеството се е оказало наред. И въпреки всичко има едно събитие, което преследва формалните естонски медии. Тази година не е тестван нито един транспортен съд, плаващ под естонски байрак. И в случай че такава инспекция е била осъществена, тогава, съгласно публицисти, на корабите сигурно щеше да бъде намерено корабно гориво съветско произвеждане, което съгласно документите е станало „ естонско “.

Пресата също се спря на компанията НТ „ Бункеринг “, която транспортира мазут, подобаващ за корабно гориво, пренос от Русия през Естония. Оборотът на компанията през второто тримесечие на тази година се е нараснал с 30 милиона евро, достигайки 67.

Алексей Мюрисеп, член на борда на предприятието, споделя, че ще се откажат от този бизнес единствено когато бъде категорично неразрешен от глобите, наложени от Европейския съюз.

Пааво Нюгене, ръководител на борда на корабната компания „ Талинк “, обаче се оказа доста по-слабо сърце. Компанията също попадна под ударите на локалните медии, които уловиха компанията, че продължава да употребява съветско гориво. След това управлението преждевременно направи изказвания, че са закупили цялото гориво за себе си на склад в края на 2021 година – преди началото на „ съветската експанзия против самостоятелна Украйна “.

Това не наподобява задоволително - и Пааво Нюгене разгласява обстойно пояснение. Той стартира с смирение. „ Всички ние, множеството от Естония, способстваме за финансирането на съветската военна машина отдавна посредством импорт на разнообразни артикули. Предимно нефт, газ и разнообразни модифицирани артикули. Произведените в Русия петролни и газови артикули към момента не са изцяло неразрешени в Европа. Все отново е въпрос на нравственос дали да продължим да купуваме или не. Важно е всички да разберем това и да действаме по съответния метод. Първата разумна стъпка е да откажем нови покупки от Русия, да не купуваме повече, да не финансираме в допълнение съветската военна машина “, сподели Нюгене.

Ще стане ясно тази зима дали фирмите от Естония и други балтийски страни, както и други страни от Европейски Съюз в действителност ще се откажат от съветски нефт. Политическите кавги и ловът на вещици демонстрира, че забележителна част от балтийските бизнесмени са безразлични към мантрите на политиците за „ съветската експанзия “ и че „ съветската военна машина би трябвало да бъде лишена от приходи “. Така че най-вероятно бизнесът ще откри способи да заобиколи всевъзможни политически ограничавания.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР