В епоха, когато въздушният транспорт е основно средство за придвижване

...
В епоха, когато въздушният транспорт е основно средство за придвижване
Коментари Харесай

Какво да правим, ако полетът ни закъснее или бъде отменен?

В ера, когато въздушният превоз е главно средство за напредване на дълги дистанции, точността на полетите е от основно значение. Пътувайки със аероплан по работа или по персонални каузи, чакаме да получим бърз и удобен транспорт и да пристигнем в точния момент.
Когато отидем на летището и установим, че полетът ни се движи с огромно забавяне или е анулиран заради някакви условия, това е доста неприятна изненада, обвързвана със загуба на време, пари и нерви, от която годишно са пострадали няколко милиона самолетни пасажери в Европа.
В случай, че полетът ни закъснее или бъде анулиран, самолетната компания, с която пътуваме, ни дължи (финансово) обезщетение от 250 до 600 евро . Съществуват обаче избрани условия, с цел да вземем компенсацията!
Имаме право на тази отплата в 3 случая:
1. Ако полетът бъде анулиран, а не сме известени за това 2 седмици по-рано;
2. Ако не ни разрешат да се качим на борда, защото самолетната компания е продала повече билети от местата в самолета;
3. Ако (пристигането на) полетът ни закъснее с 3 часа или повече.
При анулиран полет, самолетната компания е длъжна да предложи различен полет/маршрут (премаршрутиране) или да ни възвърне платената сума за билета . Тя е длъжна да потвърди дали и по кое време ни е уведомила, че полетът е анулиран.
Докато чакаме новия полет, въздушният транспортьор е задължен да ни обезпечи храна и питиета , съобразени с времето за изчакване, да ни настани в хотел от най-малко 2 звезди (ако е нужно преспиване), както и да подсигурява превоза от и до него. Авиокомпанията би трябвало да ни обезпечи и 2 телефонни разговора/имейла.
В случай, че не получим сходна помощ от превозвача, би трябвало да запазим всички касови бележки и фактури за направените разноски , с цел да могат те да ни бъдат възобновени от самолетната компания на по-късен стадий - когато си ги потърсим.
Като жители на Европейския съюз можем да получим и парична отплата по силата на Европейски правилник 261/2004, който важи за всички полети, излитащи от летище в Европейски Съюз (+ тези в Швейцария, Норвегия и Исландия). Имаме право на обезщетение и за полети, идващи в Европейски Съюз от страни отвън него, в случай че самолетната компания има седалище в Европейски Съюз.
В случай че пътуваме на къси дистанции в Европейски Съюз (по-малко от 1500 км), за всяко забавяне над 3 часа ни се поставят по 250 евро . Ако летим на разстояние от 1500 до 3500 км в рамките на Европейски Съюз, компенсацията е 400 евро . При дълъг полет (над 3500 км), обвързван с Европейски Съюз, дължимата от самолетната компания сума е 600 евро .
Ако закъснението/отмяната се дължи на изключителни условия , като неприятно време, стачка или опасност на сигурността, превозвачът не ни дължи обезщетение. В случай, че полетът закъснее поради техническа нередовност на самолета или проблем с екипажа, отговорност носи самолетната компания и имаме право на отплата. При това състояние е нужно да запазим номера на билета и на резервацията ни, както и да си запишем точния час на кацането на полета ни, с цел да може да изчислим закъснението вярно.
Ако превозвачът ни откаже помощ или обезщетение, можем да подадем тъжба до съответния народен регулатор. В България това е Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация”. За процедурата и необходите документи за подаване на недоволство може да научите повече тук.
Можем да подадем жалбата независимо и да опитаме сами да си извоюваме компенсацията, само че е нужно да вложим време и самообладание, както и да познаваме законите и правата ни.
Най-лесният метод да получим дължимата отплата е благодарение на профилирани интернет платформи, които работят в услуга на засегнатите пасажери. Получавайки нужните данни за пасажерите и полета, те ревизират дали пътуващите имат право на обезщетение и договарят с самолетните компании.
Използвайки услугите на сходни компании, не изискуем никакви първични такси. Ако искът е сполучлив, платформите си удържат сред 20 и 30% от сумата с включено Данък добавена стойност. Цялата процедура дружно с изплащането на парите нормално лишава сред 5 и 8 седмици.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР