В Еквадор днес беше въведено извънредно положение след убийството на

...
В Еквадор днес беше въведено извънредно положение след убийството на
Коментари Харесай

Извънредно положение в Еквадор след застрелян кандидат за президент

В Еквадор през днешния ден беше въведено изключително състояние след убийството на известен претендент за президент. Това се случи единствено няколко дни преди изборите, които бяха доминирани от опасения за изпадането на в миналото мирната страна в брутално принуждение, обвързвано с трафика на опиати.


Фернандо Вилависенсио, 59-годишен публицист и герой против корупцията, беше погубен с картечен огън, когато напускаше избирателен протест в столицата Кито.


Поддръжниците му се разбягаха или се хвърлиха на земята, когато се чуха изстрелите в последния епизод на шокиращо принуждение в южноамериканската страна, в която броят на убийствата внезапно набъбна на фона на кървавите войни сред наркобандите.

Вилависенсио се оплака, че е получавал закани, които са били ориентирани и към изборни чиновници в напрегнатата акция преди предварителните избори на 20 август. През последните седмици бяха убити известен кмет и претендент за народен представител, оповестява Агенция Франс Прес.

Президентът Гилермо Ласо разгласи двумесечно изключително състояние, което ще разреши на бойците да патрулират по улиците. Още през юли той разгласи целеви изключителни положения в някои градове, обхванати от принуждение.

В обява в обществените мрежи съобщи, че е " засегнат и шокиран " от убийството, за което упрекна " проведената престъпност ".

" Това закононарушение няма да остане ненаказано ", съобщи Ласо.

Държавният глава разгласи и тридневен народен печал, а други претенденти за президент прекратиха акциите си.

" Това е политическо закононарушение... и ние не се съмняваме, че това ликвидиране е опит за саботиране на изборния развой ", съобщи Ласо.

Ласо, който встъпи в служба през 2021 година, свика предварителните избори, откакто през май разпусна доминирания от опозицията Конгрес, с цел да избегне развой за импийчмънт. Той не се стреми към преизбиране.

Вилависенсио е вторият по известност от осемте претенденти в президентската конкуренция, съгласно последните изследвания на публичното мнение.


Съединените щати осъдиха " дръзкия акт на принуждение и посягане против демокрацията в Еквадор ".

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел съобщи, че блокът " поддържа Еквадор в битката му против задълбочаващото се принуждение от страна на проведената престъпност ".

Направиха му засада

Вилависенсио беше гневен герой против корупцията, чиито журналистически следствия разкриха голяма мрежа за подкупи, вследствие на което някогашният президент Рафаел Кореа беше наказан на осем години затвор.

По време на предизборната акция, доминирана от угриженост за сигурността, той даде обещание да построи затвор с оптималната степен на сигурност в Амазония, с цел да се оправи с възходящото принуждение в страната.

Карлос Фигероа, другар на Вилависенсио, който е бил с него по време на нападението, споделя пред локалните медии, че нападателите са произвели към 30 изстрела.

" Нападнаха го от засада пред спортния център, където се организираше митингът ", споделя Фигероа. " Някои от присъстващите даже помислиха, че това са фойерверки ".

Главният вестник на страната, El Universo, оповестява, че Вилависенсио е бил погубен " в жанр наемен палач и с три изстрела в главата ".

При нападението са били ранени още девет души, в това число претендент за народен представител и двама служители на реда, оповестиха от прокуратурата.

Един от хипотетичните нападатели е бил убит от чиновниците по сигурността, а шестима души са били задържани.

В интернет се популяризира видеозапис на група въоръжени мъже с качулки и облечени в черно, които поемат отговорност за убийството - без да загатват Вилависенсио - и настояват, че са от бандата " Лос Лобос ".

Агенция Франс Прес не можа да ревизира произхода на видеото, а специалисти по сигурността предизвестиха, че това може да е опит за манипулиране на детайлностите за закононарушението.

Много засегнат и доста обезпокоен

Председателят на Националния съд Иван Сакисела назова убийството на Вилависенсио " доста мъчително за страната ".

" Много съм засегнат и доста обезпокоен за Еквадор ", сподели той.

През септември предходната година Съединените щати включиха Еквадор в листата на 22-те най-големи страни в света, които създават или транзитират опиати.

Не е известно Еквадор да разполага с огромни плантации за развъждане на наркотични култури или лаборатории за пречистване на кокаин.

За сметка на това страната, вклинена сред най-големите производители на кокаин Колумбия и Перу, се е трансформирала в плацдарм за задграничната мафия, което покачва залозите за локалните банди, които брутално се избиват между тях, стремейки се да управляват маршрутите на опиатите.

Голямото пристанище Гуаякил, откъдето се изпращат множеството опиати в чужбина - постоянно в контейнери с банани или в легални колета от подставени лица, се счита за място с по-слаб надзор.

През 2022 година броят на убийствата в Еквадор съвсем се е удвоил спрямо миналата година и е достигнал 25 на 100 000 души, като, съгласно специалистите, тази година този индикатор ще нарасне до 40.

По публични данни, от 2021 година насам страната е конфискувала към 530 тона опиати. Насилието в пандизите сред бандите е довело до гибелта на повече от 430 души за същия интервал. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР