В едно прекрасно лято на Лазурния бряг малко момче е

...
В едно прекрасно лято на Лазурния бряг малко момче е
Коментари Харесай

Мрачните тайни на парижкия хайлайф


В едно прелестно лято на Лазурния бряг малко момче е изнасилено от доведения си татко. За това обаче се мълчи с години, тъй като срамните истории би трябвало да останат в фамилията - богато и привилегировано френско семейство.

Семейство Кушнер-Дюамел е въплъщение на парижкия интелектуален хайлайф. Бернар Кушнер, създателят на " Лекари без граници ", е някогашен министър и постоянен участник в телевизионните политически полемики. Неговата първа брачна половинка Евлин Писие е професорка по политология, а нейният втори мъж - Оливие Дюамел, е прочут специалист по конституционно право и държавен консултант. Техните наследници и родственици са все известни персони - с триумфи, връзки и университетски достижения.

Коварството на идиличното семейство

" Голямото семейство " - по този начин е озаглавена книгата на едно от техните шест деца, която провокира бурни диспути във Франция. Първите редове от описанието на детството на Камий Кушнер могат да пробудят същинска злоба: триумфите на фамилията ѝ обезпечават доста привилегировано юношество. След 1968-а година в цялото семейство господстват ляво-либералните хрумвания за неприкосновена независимост и " възбраната да забраняваш ". След изстиването на концепциите за гражданска война, тази каста се трансформира в част от " привилегированото ляво ", което във Франция е обект на злоба и на насмешки.
Редакцията предлага
На този обществен и политически декор стартира да изплува тъмната загадка, която стои в основата на книгата. В продължение на доста страници са разказани прелестното детство и летата на Лазурния бряг, където тълпи родственици, другари и деца дружно живеят, дискутират и флиртуват. Разхождат се полуголи и се държат свободно. Френският модел на съблазняване - интелектуално и полово - се трансформира в аршин за съжителството. Срамът е считан за тесногръдие, за въздържаност пред младите място няма.

Именно в този летен парадайс, както написа Камий Кушнер, доведеният ѝ татко Оливие Дюамел изнасилва нейния брат-близнак Виктор (името му в книгата е променено). Сестрата вижда какво се случва, въпреки да не го схваща изцяло. Трябва ли да каже на роднините? " Ще видиш, че ще ми повярват, само че ще им е все едно ", ѝ споделя Виктор. Тайната отравя за години връзките сред децата и тяхната майка. И когато през 2008-а година Камий слага въпроса намерено, се случва предстоящото: фамилията стяга редиците си, тайната продължава да се пази, а гневът се насочва против децата, нарушили повелята за безмълвие.

В помощ на други жертви

Историята на семейство Кушнер едва ли би провокирала необикновен интерес отвън жълтата преса, само че книгата се трансформира в лакмус за други сходни истории. От към седмица в Туитър се популяризира хаштагът #MeTooIncest. Хиляди франзуци споделят своите истории за полово принуждение в фамилиите. Една от дамите, която написа под псевдоним, споделя: " Бях на пет. Една вечер братът на майка ми лиши девствеността ми и помрачи дните ми. За секунда станах на 100 години ".

Оливие Дюамел, изнасилил в миналото доведения си наследник, е подал в това време оставка от всички постове

Според едно проучване, 10 % от французите декларират, че са ставали жертва на деяние, обвързвано с блудничество. " Баща ми ми споделяше, че е обикновено човек да ревизира по какъв начин се развива тялото на щерка му. " " Брат ми стартира да ме насилва, когато бях на шестгодишна възраст. " Историите потискащо си наподобяват, зад всяка се крие човешка орис.

Някои политици поддържат акцията: " Всяко удостоверение събаря стената на мълчанието. За да се постави завършек на табуто, би трябвало да се разреши на жертвите да се освободят от срама, страха и безнаказаността ", написа депутатката Клементин Отен. Според министъра на образованието Жан-Мишел Бланкер: " тези, които са знаели за това и не са споделили нищо, би трябвало да се срамят. Всеки, който разбере за такива дейности, би трябвало да ги разкрие. Който мълчи, става съизвършител ".

Край на нечовешката приемливост

Оливие Дюамел в това време подаде оставка от всички постове и потъна в безмълвие. Бернар Кушнер, бащата на децата, съобщи в деня преди излизането на книгата: " Върху нас от дълго време тегне тежка загадка и за благополучие тя е разкрита. Възхищавам се на смелостта на щерка ми Камий ". Самият той обаче от години е бил част от картела на мълчанието.

Сексуалното принуждение над деца в личните им фамилии съществува по целия свят, споделя психиатърката Мюриел Салмона, която показва, че във Франция да вземем за пример всяко пето момиче и всяко 13-а момче са жертви на подобен тип посягане. Типично френска обаче е пропагандата, която оправдава този тип принуждение измежду привилегирования хайлайф, изключително през 70-те и 80-те години. " Ако някой разполага с власт, а Роман Полански е съвършен образец, той може да прави каквото си желае. Той има избрана независимост като интелектуалец, публицист, художник (...) и тя може да докара до насилието над деца. Добре, че тази нечовешка, чудовищна приемливост в този момент рухва. "

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР