В един от най-известните паркове в Хърватия - Кърка, защитата

...
В един от най-известните паркове в Хърватия - Кърка, защитата
Коментари Харесай

Хърватският парк Кърка привлича туристи от цял свят с природните си богатства

В един от най-известните паркове в Хърватия - Кърка, отбраната на естественото благосъстояние е съществена задача за хората и страната.

Зеленото не е факсимиле, не е мода, зеленото е непорочност, образование, метод на мислене. В Хърватия мислят тъкмо по този начин. Националният парк Кърка притегля туристи от целия свят. Привлича и сътрудници от 5 европейски страни. Така за два и половина милиона евро, 60% съфинансирани от Европейския съюз, в Хърватия изпълват със наличие думите " с мисъл за природата ".

" С този план ние се опитваме да увеличим качеството на наблюдението на водата на река Кърка и ето за какво ние поставихме в езерото Висовац оборудвано със датчици устройство, с цел да ни помогне да получим точни данни за качеството на водата на дневна база ", разяснява Катя Жупан - началник " Връзки с обществеността " в " Кърка нешънъл парк ".

Дърветата се оглеждат в кристално чистата вода, а тя потрепва леко. Погледът се стопира там в далечината върху дребен остров - тъкмо в средата на езерото Висловац.



" Това е остров Висовац. Управлява се от францисканската католическа общественост. На посетителите им е доста забавно като дойдат и видят този остров ", описа Катя Жупан.

На брега тихо дебаркира електрическа лодка.

" Закупихме тези две електрически лодки, с цел да запазим качеството на реката с понижаване на замърсяването. Съжителството сред индивида и природата тук има дълга традиция. Много е значимо за нас да имаме добра връзка с локалната общественост и да използваме народен парк Кърка като център за развиване на този район. Защото милиони туристи от страни по целия свят идват тук. И е значимо за тях да имат качествена туристическа инфраструктура, която може да бъде създадена с локалната общественост ", сподели Катя Жупан.



А за локалната общественост има спомагателни работни места. Лодката ни води в нова част и като че ли нов свят от парка. Разходката минава и през предишното с роман за живота в миналото, когато с лодки или коне докарвали царевицата в мелниците, задвижвани от водата. Леко ромолене ни връща в действителността - 7 водопада демонстрират мощност и хубост. А в тях и към тях кипи живот.

А " запазим " е дума с мисъл за бъдещето без клишета.

Милена Кирова/Владимир Богдански
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР