В две трети от Големия бариерен риф в Австралия е

...
В две трети от Големия бариерен риф в Австралия е
Коментари Харесай

Части от Големия бариерен риф с най-голямо коралово покритие от 36 години

В две трети от Големия бариерен риф в Австралия е регистрирано най-високото равнище на коралово покритие от близо четири десетилетия, макар че рифът е към момента уязвим на климатични промени и всеобщо избеляване, оповестиха от мониторингова група.

Северната и централната част на рифа регистрират известно възобновяване, до момента в който в южния район се следи загуба на коралово покритие поради разпространяването на морски звезди, се показва в отчет на австралийския Институт по морски науки (AIMS).

Според основния изпълнителен шеф на AIMS Пол Хардисти, подобряването на положението на корала в северните и централните региони е симптом, че рифът може да се възвърне, само че загубата на коралово покритие в южната част е образец за това по какъв начин той към момента е уязвим на “продължителни тежки разстройства, които се случват по-често и траят по-дълго време.”

Големият бариерен риф страда от огромно и остро избеляване заради повишаващите се океански температури.

Рифът беше обиден изключително тежко през 2016 и 2017 година от подводни топлинни талази, които провокираха избеляване. Тази година той минава през шесто всеобщо избеляване поради топлината, провокирана от климатичните промени.

Докладът излиза откакто предходната година ЮНЕСКО предложи Големият бариерен риф да бъде прибавен към лист с обекти на международното завещание, които са изложени на заплаха. Бъдещето на рифа трябваше да бъде разисквано на среща в Русия през юни, само че тя беше анулирана поради войната в Украйна.

В централната и северната част на рифа твърдото коралово покритие доближава 33% и 36%, респективно, тази година, което е най-високото равнище за последните 36 години, се споделя в отчета. Междувременно, покритието в южната част пада до 34% тази година, спрямо 38% миналата година.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР