В древните океани, както и в ранната атмосфера на Земята

...
В древните океани, както и в ранната атмосфера на Земята
Коментари Харесай

Как се е появил свободният кислород в атмосферата (а в резултат и животът)?

В античните океани, както и в ранната атмосфера на Земята не е имало свободен О2, въпреки фотосинтезиращите цианобактерии да са го произвеждали като непряк артикул. Свободният О2 не е смесен с други детайли, като азот и въглерод. Аеробните организми, измежду тях и човек се нуждаят от него с цел да съществуват.

Преди към три милиарда години, дребни размери от свободен О2 стартират да се появяват в океаните, а по-късно, преди  към 2.4 милиарда години, кислородът в атмосферата стартира да се усилва. За един интервал от към 200 милиона години, размерът на свободния О2 в атмосферата се усилва 10 000 пъти. Това е интервалът на „ великата оксидация “, който трансформира изцяло химическите реакции ставащи на повърхността на Земята.

Геологът от университета в Британска Колумбия, Матюс Смит и неговият сътрудник от университета в Берн Клаус Мезгер, стъпват на тезата, че „ огромната оксидация “ трансформира състава на континентите и стартират да събират магнитни скали и шисти от целия свят. Проучили са повече от 48 000 скални части на възраст милиарди години.

„ Смайващи промени настъпват в състава на континентите по времето в което кислородът стартира да се натрупва в океаните “, споделя Смит при представянето на техните проучвания.

Скалите в днешна Исландия и на Фарьорските острови могат да дадат визия какъв е бил съставът на континентите преди оксидацията – скали богати на магнезий и с доста малко наличие на силиций. Обаче скалите от предишното съдържали и минерала оливин, който при контакт с вода, провокира химически реакции блокиращи кислорода. Вероятно това се е случило с освобождавания от цианобактериите О2. С измененията на земната кора, като тя е придобивала от ден на ден днешния си тип, оливинът изчезвал и химическите реакции предизвиквани от него спирали, което разрешило кислородът да се освободи и натрупа, а когато океаните се наситили с О2, той се пренесъл и в атмосферата.

„ Изглежда, че това е била стартовата точка за появяването на живота, какъвто го познаваме. След тези промени Земята става гостоприемна за живот и подобаваща за еволюция на по-сложните форми на живот “, споделя Смит.

Макар аргументите за измененията в състава на континентите да са към момента неизяснени, учените означават, че тектоничното придвижване на земните плочи стартира по същото време и доста евентуално има връзка сред двете неща. Като разкриват по какъв начин най-нужният детайл за съществуването на живот, кислородът, става в обилие,  учените може да са разрешили огромното незнайно за възникването на живот на Земята.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР