В ДПС, както и в другите партии, тече процедура по

...
В ДПС, както и в другите партии, тече процедура по
Коментари Харесай

От Кърджали ДПС издига Ахмед Доган за отново за депутат

В Движение за права и свободи, както и в другите партии, тече процедура по номинации на кандидат-депутати, а почетният ръководител Ахмед Доган към този момент е повдигнат от разнообразни локални структури – една от тях е Кърджали.

„ Това е знак към господин Доган на доверие и признателност. Г-н Доган също ще направи своя знак. Ние сме партия на знаците “, разяснява пред бТВ Хасан Азис, зам.-председател на Движение за права и свободи и кмет на Кърджали.

За първи път от 2013 г, Ахмед Доган насочва явен сигнал, че се връща в политиката.

Припомняме, че Ахмед Демир Доган е български политик, създател на Движението за права и свободи (ДПС) през 1990 година и негов ръководител до 2013 година.

Той е народен представител в 7-о Велико национално заседание и депутат в 36-о, 37-о, 38-о, 39-о, 40-о и 41-во Народно заседание на България.

На 19 януари 2013 година по време на VIII национална конференция на Движение за права и свободи в НДК Ахмед Доган изнася отчета си, когато 25-годишният Октай Енимехмедов се качва на подиума и пробва да стреля с газов револвер в главата му, само че револверът засича. Доган се пробва да избута оръжието от ръката на нападателя, само че не съумява, след което пада на земята. При последвалата интервенция на защитата и делегати на конференцията нападателят е повален на земята, като делегати вършат опит за разпра с удари и ритници, а охранителите от НСО не се намесват.

Впоследствие Енимехмедов е изведен от служители на реда. Събитието се разиграва пред голям брой медии, отразяващи конференцията, на която с изключение на доста български делегати има и чужденци, включително водачът на Алианса на либералите и демократите в Европейския парламент, Греъм Уотсън.

След няколкочасово спиране на конференцията, речта на Доган е дочетена от Филиз Хюсменова. В нея Ахмед Доган афишира, че се отдръпва от лидерския пост в Движение за права и свободи и предлага за собствен правоприемник депутата Лютви Местан.

Последният остава на поста си две години. На 24 декември 2015 година Ахмед Доган смъква Лютви Местан от поста и назначава трима краткотрайни съпредседатели на Движение за права и свободи до IX национална конференция на партията.

Местан тогава беше изключен както от парламентарната група, по този начин и от партията. Начело на партията застана триумвират - Четин Казак, Мустафа Карадайъ и Рушен Риза.

На 24 април 2016 година Мустафа Карадайъ беше определен за ръководител на Движение за права и свободи от IX национална конференция на партията.

На 12 декември 2020 година Карадайъ беше избран отново за ръководител на Движение за права и свободи от X национална конференция на партията.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР