В доста неприятно положение може да изпадне Унгария, след като

...
В доста неприятно положение може да изпадне Унгария, след като
Коментари Харесай

Орбан изпадна в много неприятно положение

В много неприятно състояние може да изпадне Унгария, откакто Европейски Съюз реши да призове своите членки да спрат на страната парите, в случай че тя не се откаже от обещанието си да наложи несъгласие на оферти от блока пакет от военна помощ за Украйна в размер на 50 милиарда евро, излиза наяве от изминал документ, направен от чиновници на Европейския съвет, който стана притежание на Financial Times.

Европейският съвет се готви да организира специфична среща на върха на 1 февруари, на която водачите на Европейски Съюз ще обсъдят четиригодишния пакет за финансиране на Украйна в размер на 50 милиарда евро. По време на последната среща на върха през декември Европейски Съюз не съумя да реализира консенсус по дълготрайния бюджет на блока, който включва средства за Украйна, заради опълчването на унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Изтеклият документ, направен от чиновници в Европейския съвет, подлага на критика " неконструктивното държание на унгарския министър председател ", като в същото време основава рамка за страните да понижат дефинитивно финансирането от Европейски Съюз с желанието да " изплашат пазарите, да провокират всеобщо стартиране на валутата на страната във форинт и внезапно увеличение на цената на заемите “.

В хипотетичния документ се отбелязва също, че Брюксел ще се стреми да повлияе на доверието на вложителите в способността на страната да основава работни места и да подтиква растежа.

Унгарският министър по въпросите на Европейски Съюз Янош Бока съобщи, че Будапеща не е осведомена с документа, само че че страната му " не се поддава на напън ". Бока добави, че " Унгария не открива връзка сред поддръжката за Украйна и достъпа до фондовете на Европейски Съюз и отхвърля това, което вършат други страни ".

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен съобщи по-рано през януари, че Европейски Съюз ще одобри пакета с 26 членове, което допуска, че е допустимо това да стане без единодушието на Унгария. Тя добави, че " мощно избира " помощта да мине с утвърждението на всички 27 страни членки, съобщи през днешния ден.бг.

Не е ясно по какъв начин ще се реализира сходен ход за заобикаляне на нуждата от единомислеща поддръжка.

Европейски Съюз обмисля да употребява и спешния вид за лишаване на правото на глас на Унгария, в случай че тя още веднъж наложи несъгласие на пакета от 50 милиарда евро помощ за Украйна на идната среща на върха на Европейския съвет идната седмица.

По-рано Унгария алармира, че вероятно би вдигнала ветото при изискване, че помощта се преразглежда на годишна база. Някои страни от Европейски Съюз показаха песимизъм във връзка с предлагането, настоявайки, че Унгария ще блокира финансирането всяка година, като в същото време ще търси спомагателни отстъпки.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР