В Долината на смъртта бе регистриран нов температурен рекорд през

...
В Долината на смъртта бе регистриран нов температурен рекорд през
Коментари Харесай

Долината на смъртта влезе в историята на климата

В Долината на гибелта бе регистриран нов температурен връх през нощта, което демонстрира, че лятото на 2023 година ще се характеризира с рекордни температури по целия свят. Такива условия, влошени от метеорологично събитие, известно като „ топлинен купол “, имат евентуално пагубни последствия за здравето, сигурността и околната среда. Тези все по-чести и интензивни рискови метеорологични феномени акцентират сериозността на климатичната рецесия и нуждата от бързи дейности.

Климатичната рецесия надалеч не е нереално разбиране, а се демонстрира по осезателен и обезпокоителен метод по целия свят. Един от най-ярките признаци е повишението на температурите, които доближават невиждани равнища. В Хюстън, Тексас, е регистриран първият смъртен случай, обвързван с горещините. 67-годишният Виктор Рамос е открит в дома си в югозападната част на Хюстън, който не е бил климатизиран. В цяла Европа бушуват горски пожари, а в Гърция се изтеглят хора в крайбрежните градове край столицата Атина.

В този подтекст казусът с Долината на гибелта в Калифорния е изключително индикативен. През лятото на 2023 година в този район, който и без друго е прочут с рисковите си условия, се следят рекордни температури, в това число невиждани нощни температури. В среднощ живакът доближи 42,2 °C, което е исторически най-много за това време на денонощието. Това събитие надалеч не е нищожно, а повдига въпроси за изменението на климата. То отразява една световна наклонност, която заслужава особено внимание.

Долината на гибелта: място, привикнало с върховете

Долината на гибелта, която се намира в Калифорния, е известна с рисковите си температури и е едно от най-горещите места на планетата. Поради географското си разположение под морското ниво тя е същински топлинен капан. По-топлият и лек въздух се стреми да се издигне нагоре, само че планините, заобикалящи долината, не му разрешават да се измъкне. В резултат на това се натрупва топлота, която повишава живака до впечатляващи стойности.

През лятото междинната дневна температура доближава 46 °C – задушаваща горещина, която надалеч надвишава междинната сезонна температура за по-голямата част от света. Но това не е всичко. Долината на гибелта държи и върха за най-висока температура, записана в миналото на Земята – връх, който е доста оспорван. Счита се, че през 1913 година температурата на термометъра е достигнала 56,7 °C. Това премерване обаче се оспорва от някои учени като неправдоподобно.

Сравнително наскоро, през 2013 година, в Долината на гибелта бе публично записана температура от 54 °C. Това свидетелствуване съперничи на върха от 54,3 °C, подложен през 2016 година в Кувейт. Подобни рискови температури, въпреки и изключителни, в бъдеще може да зачестят вследствие на изменението на климата.

Изключително горещо лято през 2023 година

Лятото на 2023 година ще се характеризира с температури, които доста ще надвишават сезонните правила. В Долината на гибелта, която към този момент е известна с рисковото си време, живакът във Фърнайс Крийк се повиши до 53,3 °C в неделя, 16-ти юли. Тази температура, която е близка до абсолютния топлинен връх на Земята, е обезпокоителен индикатор за интензивността на тазгодишната гореща вълна.

Както оповестява The Guardian, Финикс, Аризона, не остава по-назад. В този град се следят рискови горещини, като температурите доближават 46,1 °C. Подобни условия слагат под съществено напрежение жителите и инфраструктурата, като акцентират нуждата градовете да се приспособяват към новите климатични провокации.

Но рисковите температури не се лимитират единствено до тези два района. В целия свят лятото на 2023 година се характеризира с извънредно интензивни метеорологични феномени. В Европа, Азия и Съединените щати горещите талази изтласкват популацията, а пожарите унищожават цели гори. Има и наводнения и урагани, които предизвикват обилни материални вреди и заплашват живота на хората.

Топлинен купол: обезпокоително метеорологично събитие със съществени последствия

Зад тези рекордни температури се крие „ топлинният купол„. Този феномен се демонстрира, когато област с високо налягане задържа топлия въздух покрай земната повърхнина. Топлият въздух циркулира, вместо да се издига, и се движи, като изтласква облаците и усилва количеството слънчева светлина, което в допълнение усилва нагряването. Този топлинен купол води до рискови температури денем и задушаваща горещина през нощта.

Подобни рекордни температури могат да имат пагубни последствия. Те могат да трансфорат Земята в пещ и да усилят рисковете за здравето и сигурността. Освен това те ускоряват засушаването, усилват риска от горски пожари и имат опустошително влияние върху флората и фауната.

Рекордните температури не са единствено метеорологично събитие. Те са предизвестие за сериозността на климатичната рецесия. Учените са единомислещи, че тези рискови феномени ще стават все по-чести и по-интензивни, в случай че по някакъв метод бързо не понижим излъчванията от парникови газове. Ето за какво е належащо да действаме в този момент, с цел да предотвратим усилването на тези рискови метеорологични феномени.

Властите в засегнатите региони приканват жителите да вземат защитни ограничения и да останат хидратирани, като минимизират дейностите навън в пиковите часове. В някои случаи са основани центрове за изстудяване, с цел да се облекчат хората без достъп до климатик.

Топлинните талази и обвързваните с тях рискови температури се трансфораха в наложителен проблем в международен мащаб. Тази година няколко района по света претърпяха горещи талази и стотици хора изгубиха живота си. Тези събития акцентират незабавната нужда от ограничения за битка с изменението на климата и за отбрана на уязвимите групи от популацията.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР