В документа се обещава възможно най-близко партньорство с Обединеното кралство

...
В документа се обещава възможно най-близко партньорство с Обединеното кралство
Коментари Харесай

Бойко Борисов С Тежки Думи: Това Е Тъжен Ден

В документа се дава обещание " допустимо най-близко партньорство с Обединеното кралство " след раздялата и се изрича признателност за напъните на основния договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние за " неуморните старания ". Освен това 27-те държавни и държавни ръководители приканиха английския парламент да утвърди договорката.

" Денят е исторически, само че в отрицателен проект, тъй като една страна и то не каква да е, а Англия, напуща Европейския съюз. Това е печален ден, нямаме никакъв мотив да кажем, че през днешния ден нещо положително се случва. Поне някакви правила са уредени за излизането ", разяснява пред публицисти българският министър председател Бойко Борисов който взе участие в срещата.

" Ние утвърждаваме съглашение по член 50, само че то надалеч не е краят на този развой, тъй като занапред 2+2 години ще обсъждаме бъдещите връзки. Преди това европейският и английският парламент би трябвало да одобрят това съглашение. По отношение на България е записано, че Европейският съвет ще показва особена зоркост във връзка с правата на жителите в изискванията на равнопоставеност ", разясни той пред публицисти.

По мотив бъдещите връзки с Лондон Борисов сподели, че ще се упорства за запазването на тясното съдействие по линия на специфичните служби, на битката с тероризма, неразпространението на нуклеарно оръжие, трафика на хора и опиати, финансовите преводи. По думите му в тези области се планува Англия " безусловно да е част от Европейски Съюз ", тъй като има доста мощни и положителни служби, и е извънредно значим сътрудник.

" Трудно ми е да си показва по какъв начин ще се развиваме отсега нататък без Англия. Нашето предпочитание би било да няма визи, това би било огромно връщане обратно ", съобщи министър председателят в отговор на въпрос, обвързван с опциите за по-трудно пътешестване и определяне на Острова след раздялата.

Споразумението е реалност, откакто през вчерашния ден отпаднаха опасенията, че Испания може да провали съвещанието поради това, че двата документа не преглеждат въпросите към Гибралтар.

Споразумението за Брекзит е допустимо най-хубавото, съобщи преди днешното решение ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер преди срещата на върха на Европейски Съюз, на която се чака водачите от блока да одобрят договорката, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Той сподели, че в този момент не мисли за хипотетичния вид Народното събрание в Лондон да отхвърли договорката, само че акцентира, че в случай че това стане, фундаменталната позиция на Европейски Съюз няма да се промени. Председателят на Европейска комисия добави, че съгласно него Камарата на общините ще утвърди договорката.

Според президента на Франция Еманюел Макрон Брекзитът е знак, че Европейски Съюз би трябвало да се реформира. Той съобщи, че през днешния ден не е ден нито за наслада, нито за тъга и че Обединеното кралство би трябвало да вземе своето суверенно решение. По думите му Франция е упорствала за обективна комерсиална конкуренция от английска страна след Брекзита и за реципрочна договореност за риболова.

Главният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние сподели, че мъчно постигнатото съглашение след " изключителни договаряния " значи, че британците ще изоставен " по проведен метод ".

" Ние преговаряхме с Обединеното кралство, а не против Обединеното кралство ", акцентира той.

Холандският министър председател Марк Рюте установи, че излизането на Англия от съюза е " същински неприятна вест ", каквото постоянно е било мнението му. Но съгласно него актуалното съглашение лимитира вредите за двете страни.

" Това е уравновесен резултат без политически спечелили или победи и мисля, че е задоволително ", сподели той, представен от Ройтерс.

Председателят на Европарламента Антонио Таяни пристигна със алегорична алена линия на лицето в интернационалния ден против насилието над дами

При идването си в Брюксел австрийският канцлер Себастиан Курц съобщи, че раздялата не носи нищо положително за двете страни, само че най-малко би трябвало да протече гладко и проведено. Според Курц постигнатото съглашение не предстои на преразглеждане.

Румънският президент Клаус Йоханис сподели, че договорката защищава добре правата на румънските жители в Обединеното кралство и ще бъде утвърдена на днешното съвещание на Европейския съвет.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР