В дните около "черния" петък търговци са се опитали да

...
В дните около "черния" петък търговци са се опитали да
Коментари Харесай

На Черния петък търговци опитали да продават стоки без право на рекламация

В дните към "черния " петък търговци са се пробвали да продават артикули без право на претенция, тъй като са на промоция. За нелоялната комерсиална процедура заяви ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Маргаритов посочи, че тези случаи са единични, само че е реалност, че има опит на търговци да лимитират отговорността си, извеждайки като мотив обстоятелството, че сега има промоция или понижение - в случай че даде недостатък, няма да може да има претенция, тъй като е взето на половин цена.

Маргаритов напомни на потребителите, че законът не прави разлика сред обстановките, в които се продава дадена стока и потребителите разполагат с право на информация, на претенция, право на отвод в онлайн среда, без значение дали има понижение или не.

Вече са взети нужните ограничения и нарушителите ще бъдат глобени, с цел да се почисти пазарът от сходни практики през идните коледни и новогодишни празници, добави ръководителят на КЗП.

В комисията са получени няколко десетки сигнали в миналите три дни, направени са над 200 инспекции в търговски обекти и онлайн магазините. Сред нарушаванията преди всичко са изкуствените понижения - това са случаите, в които директно преди промоционалната акция, се подвигат цените на избрани артикули и по-късно се анонсира понижение, което обаче не е фактически. Такива случаи има и в онлайн търговията, и в комерсиалната мрежа. В деня на така наречен Черен петък са открити към 25-30 такива случаи.

Друг проблем е и незадоволителното количество на артикули, които шумно са рекламирани, че са в понижение, само че след това се оказва, че наличността е скромна.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР