В дните на благотворителност преди Рождество Христово Зонта клуб –

...
В дните на благотворителност преди Рождество Христово Зонта клуб –
Коментари Харесай

Зонта клуб – Велико Търново дари книги от семейство Радичкови

В дните на щедрост преди Рождество Христово Зонта клуб – Велико Търново подари 135 книги на огромния български публицист и драматург Йордан Радичков на Регионалната национална библиотека „ П. Р. Славейков” (113 издания) и на Държавния военно-исторически списък във Велико Търново (22 издания) . Книгите са подаяние от семейство Радичкови по самодейност на Димитър Радичков - наследник на публицист я , във връзка 100 годишния празник на интернационалната женска организация Зонта Интернешънъл за разпространение и потребление на неговото книжно завещание .
Дарението включва художествена, научна, научно-техническа, езиковедска и историческа литература, подбрана с помощта на екипите от експерти на двете институции, с цел да е читаема и потребна в работата им. По-голямата част от книгите са на Академично издателство „ Проф. Марин Дринов” на Българска академия на науките . Сред тях са „ Български възрожденски книжовници от Македония “, 1983 година, от авторски колектив, „ География на видните българи “, 1993 година от Светлин Кираджиев, „ От космоса против екологичните произшествия “, 1993 година от Гаро Мардиросян, „ Светът, който обитаваме. Своевременни размисли “, 1994, от Енчо Мутафов, „ Геолозите се майтапят “, 2001 година, от Тодор Тодоров, „ Фолклорно завещание “, 2004, от Марко Цепенков, „ Диалог от букви “, 2005 година от Корнелия Божанова, съдържаща кореспонденцията сред М. Дринов, Гр. Начович, В. Д. Стоянов, В. Друмев и Т. Пеев в интервала 1868-1875., „ Дни на Миладиновци 2011 “, 2012 година от Лозанка Пейчева и доста други.
Мероприятието по предаването на даренията се състоя на 14 декември 2018 година в националната библиотека „ П. Р. Славейков” във Велико Търново. То е част от плана „ Радичкови подаряват 100 тона книги “ в поддръжка на самодейността " Образование за бъдещето " .

Президентът на Зонта клуб – Велико Търново Красимира Коцева съобщи, че 33 дами членуват в организацията, които имат щастието да са съвременници на 100 годишния празник, и това е една от самодейностите, които вършат Зонта забележима за обществото.
„ Очакваме книгите, които предоставихме да бъдат читаеми и потребни “ – сподели още тя.

„ Книгите по своето наличие са скъпи и с това, че сега ги няма на книжния пазар, а това са издания, нужни за нашите читатели и доста ни радва, че ще постъпят във фонда на библиотеката. Например, Български диалектен атлас няма да се появи скоро на книжния пазар, а в това време е нужен за експертите и студентите, които учат лингвистика. Това са книги, които ще бъдат действително потребни както за профилираната, по този начин и за необятната читателска публика. Благодаря на дамите от Зонта " – изрази своята благодарност шефът на Регионалната национална библиотека „ П. Р. Славейков” Иван Александров. Той връчи на Зонта клуб – Велико Търново удостоверение за подаяние и почетен знак за партньорство .

От страна на Държавния военно-исторически списък, шефът Светлин Радев връчи грамота за подаяние на президента на клуба, госпожа Коцева и съобщи:
„ Благодаря на Зонта клуб – Велико Търново. Формите за попълване на нашия библиотечен фонд са по-ограничени, по тази причина приветстваме такива начинания. Те са образец за отношение към историческото и културно завещание и жест към - едно институция, което търновци не всеки път осъзнават като благосъстояние в нашия град и не всеки път се възползват от него. Тази демонстрация доста ме радва тъкмо в посока на това, че е образец за отношение и самопризнание към институцията. Благодаря Ви. “

Народната библиотека ще работи в дните към празниците. Там можете да се запознаете с материали за донора на парцела за построяването на библиотеката „ като дребен израз на любов към родния град “ Димо Кьорчев – журналист, политик и книжовен критик, роден във Велико Търново. Той е донор и на читалище „ Надежда “. Наследството му в наши дни е показано посредством книгите „ Студии, публикации, есета “, 1992 година, „ Време на очаквания и произшествия. Дневници и политически публикации “, 1994 година и „ Тъгите ни “, 2004 година

Интерес съставлява и експозицията, отдадена на творчеството на Петко Рачов Славейков, на който е именувана националната библиотека в град Велико Търново, която може да бъде прегледана на втория етаж.

Гостуващата галерия „ Памет за капитан Петко челник в България и по света “ е отдадена на Петко Кирков Калоянов, борил се за освобождението на българите от османско господство. Изложбата е формирана през 2018 година от 16 табла с текстове, фотоси и картосхеми, взимайки мотив от книгата „ Паметниците на капитан Петко челник “ от Пенка Чакалова-Генева. Тя е проведена от съдружие „ Капитан Петко челник – Гарибалдиец “ – Пловдив и може да бъде прегледана във фоайето на библиотеката.

В празнично украсената читалня на библиотеката ще ви посрещнат дружелюбно и усмихнато, и ще ви дават мечтаното четиво.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР