В дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна от

...
В дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна от
Коментари Харесай

Институт за изследване на войната: Руското разузнаване готви военна провокация в Беларус

В дневния разбор за обстановката на фронта в Украйна от Института за проучване на войната (ISW) се акцентира, че на 20 ноември Главното ръководство на военното разузнаване на Украйна (ГУР) заяви, че съветските специфични служби възнамеряват подправени офанзиви против беларуски обекти от сериозната инфраструктура, с цел да окажат напън върху беларуските военни да се включат във войната в Украйна.

Генерален щаб на Украйна показва, че публични лица в страната не са следили образуването на беларуски щурмови групи. Американските анализатори не престават да счита, че е малко евентуално беларуските сили да нахлуят в Украйна.

Кремъл разреши на непрекъснато разрастващата се неофициална общественост на милиблогърите (военните кореспонденти) да придобие квазиофициална, само че самостоятелна позиция, макар че другояче репресиите и цензурата в страната се ускоряват, се показва още в отчета на Института за проучване на войната.

В предишното Кремъл употребява съветските федерални служби, с цел да разпространявал държавния разказ посредством малките екрани и печатни медии, само че в същото време  разрешава на мощно индивидуалистичната и постоянно сериозна общественост на милиблогърите да излага свои лични разкази за тази война. Нейният състав е многоспектърен, доколкото към нея принадлежат персони, които варират от подкрепщи Кремъл, като по едно и също време с това подлагат на критика съветското военно командване, до такива, които непосредствено упрекват съветския президент Владимир Путин за непрекъснатите военни провали на Русия в Украйна.

Фактът, че Кремъл толерира общността на миблогърите, е озадачаващ, като се има поради цензурата, която режимът на Путин постанова върху други по-традиционн, в това число опозиционни и задгранични медии.

В отчета се подчертава и върху обстоятелството, че военните блогъри на Русия са някогашни чиновници на военното министерство или публицисти от водещи съветски организации и държавни медии. Някои съветски милиблогъри имат тесни връзки с видни националистически идеолози, един от които е националистът и някогашен народен представител от Държавната дума на Русия Захар Прилепин. Същият е прочут със основаването на доброволчески батальон в окупираната Донецка област през 2017 година.

Руски и украински източници оповестяват за продължаващи боеве по линията Сватово-Кремина на 20 ноември, написа news.bg. Руски източници означават, че утежняването на метеорологичните условия оказва въздействие върху военните дейности.

Украински боен представител съобщи, че от началото на източната контраатака украинските сили са освободили 12 обитаеми места в Луганска област.

Руските сили продължиха настъпателните интервенции в направленията Бахмут, Авдийвка и Западен Донецк.

Украински публични лица оповестяват, че съветските сили не престават да трансферират част от силите си от източния (левия) бряг на река Днепър към други оперативни посоки, само че към момента поддържат доста наличие в южната част на Херсонска област.

Украински и съветски източници оповестяват, че обстрел е развалил инфраструктурата на Запорожската атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). Един съветски милблогър твърди, че обстрелът е пристигнал от следена от Русия територия южно от централата, само че множеството съветски източници упрекват Украйна.

Възможно е съветските окупационни чиновници да са прочистили окупационния кмет на Енергодар Александър Волга. Някои съветски източници настояват, че Волга е получил покачване в окупационната администрация.

Руските военни чиновници не престават мобилизационните ограничения на фона на известията за продължаваща опозиция и неприятни условия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР