В днешно време терминът чакра се употребява повече в шеговит

...
В днешно време терминът чакра се употребява повече в шеговит
Коментари Харесай

Коя чакра за какво отговаря?

В днешно време терминът чакра се използва повече в закачлив подтекст в изрази от вида: Да ти наместят чакрите, само че също и в съществени четива, препоръчвани от холистичната медицина и помогнали на хиляди хора да възстановят здравето си.

Какво съставляват чакрите, какъв брой са и защо служат, е забавен въпрос, който може да послужи за поддържане на тялото и духа.

Същност на чакрите в човешкото тяло

В дословен превод от санскрит, чакра значи диск, колело. Чакрите в действителност са дискове, само че са енергийни същности и са ситуирани във финото тяло. Според другите учения, броят и типът на ефирните тела е друг, само че сплотяващият фактор е един – с изключение на физическото тяло, с което сме привикнали, има и други същности и част от тях са чакрите.

Като се стартира от вярното действие на органите, мине се през здравето и работата на имунната система и се стигне до страстите и настроението, за всичко това отговорност носят чакрите.

По формулировка в тялото ни има 7 такива енергийни центъра. Те са ситуирани на разнообразни равнища от основата на гръбначния дирек до върха на главата. Всяка чакра има друга вибрационна периодичност и е оцветена в друг цвят. Също по този начин всяко едно от енергийните колела в тялото е обвързвано с друго осезание в него.

Физическото и прочувственото здраве на индивида изисква баланс на чакрите, никоя не би трябвало да е затворена, нито пък хиперактивна. Осъзнаването ни като цялостни същества стартира от първа, втора и трета чакра – те ни свързват с физическия свят.

Напредването ни в духовното и личностното развиване е съпроводено с отваряне на чакрите, които са високо ситуирани. Тук духовно развиване не е синоним на религиозна принадлежност, то е в разкриването и приемането на истината за самите нас и поемането на отговорност за живота ни.

Болестите и неудовлетвореността ни непрекъснато ни припомнят до какъв брой сме се отклонили от призванието си, до какъв брой упрекваме другите за живота си и до какъв брой сме почтени. Всяка чакра непрекъснато е разполагаем, с цел да припомня за значимите уроци на живота.

В идващите редове вижте по-подробно какво съставляват всички седем чакри.

Първа чакра

 защо дават отговор чакрите

Първата чакра на санскрит се назовава Муладхара. Тя се намира надълбоко в основата на гръбначния ни дирек, в региона на опашката откъм гърба и срамната кост начело. Известна е още под названието Коренна чакра. Тя е нашата връзка със земята и дава отговор за това да се усещаме заземени, мощни, уверени и в сигурност. Цветът й е червен, а планетите свързани с нея са Сатурн и Земята.

Органите, за които дава отговор Коренната чакра, са краката, долната част на гърба, дебелото черво, половите органи Първичният й детайл е земя, а сетивото, обвързвано с нея е обонянието.

Муладхара дава отговор за оцеляването на индивида, за финансовата непоклатимост, храната и сигурността. Успехът на материално равнище идва точно от нея. Проявлението и е придвижването.

Ако тази чакра е блокирана, човек може да изпита боязън, тревога, неустановеност. Коренната чакра ни учи да се стремим към обич, а не към оцеляване в живота. Тя ни провокира да управляваме сполучливо физическата си действителност. За да преодолеем страха за физическото си оцеляване и този да бъдем изоставени от общността, може да използваме утвърждения от вида сигурност, душевно равновесие, те я балансират.

Втора чакра

Втора чакра в тялото на санксрит носи наименование Свадхиштхана. Известна е и като Сакрална или Коремна чакра. Тя е ситуирана в долната част на корема, на 2 сантиметра под пъпа. Намира се на равнището на половите органи, за които дава отговор. Втора чакра се свързва с страстите ни и с това по какъв начин се отнасяме към прочувствените прекарвания на другите. Цветът, който я характеризира, е оранжев, а детайлът - вода. Сетивото, за което се грижи е усетът.

Втора чакра е центърът на половата сила у индивида. Също по този начин тя се грижи за нашата креативност и адаптивност към настъпващите промени, както и към вярна ни самокритика и убеденост. Проявлението, което е особено за нея, е жизнеспособност. Ако при втора чакра има липса на баланс, човек може да се почувства прочувствено неустойчив, захласнат от мисли за секс или тотална липса на такива.

При хиперактивност на втора чакра се демонстрират усеща като ревнивост и бъркане на пристрастеност с обич, а за хипоактивност - обсебването и принуждаването на другия да се обвърже с нас.

Болестите, свързани с чакрата на партньорството, са безплодието, менструалните и гинекологичните проблеми, синдромът на раздразненото дебело черво, болките в долната част на гърба, ишиасът. Те са породени от страха, че може да загубим надзор над хората и събитията към нас. Стъпка в посока към салдото е приемането на тялото ни такова, каквото е, а стимулиращи храни са шоколад, плодове, мед и паста.

Трета чакра

Третата чакра в санскрит е известна под названието Манипура и се назовава още чакра на Слънчевия сплит. Намира се точно там - малко над равнището на пъпа и на 2 сантиметра под гръдната кост, в центъра зад стомаха. Цветът й е жълт, а детайлът, който е подобаващ на нея, е огънят. Чувствата, с които се свързва тази чакра, са персоналната самокритика и доверието.

Третата чакра е центърът на персоналната мощ, мястото на егото, на пристрастеностите, импулса, гнева и силата. Органите, за чието здраве се грижи, са панкреас, храносмилателна система, бъбреци, черен дроб, злобен мехур. Сетивото, с което се свързва чакрата на Слънчевия сплит, е зрението. А проявлението, което я характеризира, са възприятията. Често, когато трета чакра е отвън баланс, се появяват меланхолия, прочувствено комплициране, липса на убеденост, терзание за това какво мислят другите за нас и други.

Диабетът, язвата, панкреатитът, анорексията, ракът на червата, проблемите със жлъчката и черния дроб приказват също за дисбаланс на тази чакра. Всички жълти храни са целесъобразни за балансиране на трета чакра.

 типове чакри

Четвърта чакра

Името на четвърта чакра на санскрит е Анахата, назовава се още Сърдечна чакра. Разположена е в сърдечната област, тъкмо зад гръдната кост. Чувствата, за които дава отговор, са обич, съчувствие и нематериалност. Земният детайл е въздух, а цветът, която я характеризира, е зелен.

Сърдечната чакра с изключение на за самото сърце, дава отговор още за имунната система и тимусната жлеза. Тя е мостът сред първите три чакри, които дават отговор за материалното, и идващите три чакри, които са свързани с духовното. Тоест мост сред тялото и мозъка и духа. Сетивото на четвърта чакра е допирът. Нейното проявяване е мисленето.

Когато в четвърта чакра липсва баланс, индивидът може да стартира да изпитва самосъжаление, да стане параноичен или извънредно колеблив, да се усеща неподобаващ за обич или да изпитва страхове, че ще бъде засегнат и зарязан.

Гневът, омразата и неспособността да извиним безусловно източват силата на чакрата и тялото се разболява, тъй като четвърта чакра е генераторът на сила за цялата система. Затова постоянно се случва реакцията ни на събития като бракоразвод, гибел, невярност, прочувствен тормоз или занемаряване да докара до съществено физическо заболяване - рак на гърдата или белите дробове, автоимунни болести, инфаркт.

Всички плодове, изключително сливите, черешите и ягодите, оказват помощ да се реализира баланс на сърдечната чакра.

Пета чакра

Петата чакра в санскрит се назовава Вишудха. Разположена е в региона на гърлото и е известна още като Гърлена чакра. Тя е обвързвана с връзката и творчеството посредством мисълта, речта и писането. Възможността за смяна, промяна и излекуване се намират тук.

Петата чакра е обагрена в синьо, нейният детайл е етер или Космос. Органите, за които дава отговор, са щитовидната и над щитовидната жлези. Когато е в баланс, тази чакра ни разрешава да показваме себе си тъкмо и ясно и да поддържаме връзка пълноценно с останалите хора. Сетивото, за което дава отговор, е слухът. Проявлението, с което се отличава, е знанието.

Ако силата в пета чакра е дебалансирана, възприятието, което се усеща, е плашливост, уязвимост и неспособност за изложение на себе си и мислите си.

Възпаленото гърло, тонзилитът, синузитът, ларингитът, глухотата, рака на гърлото, дислексията, синдромът на недостиг на вниманието приказват, че пета чакра и нейните уроци са били подценени. Балансът се реализира, когато най- към този момент сме почтени пред себе си.

Шеста чакра

Аджна е названието на шеста чакра в санскрит.. Намира се в центъра на челото, където е ситуирано третото око у индивида. Затова нейното различното име е Чакра на Третото око. Свързва се с усещанията и знанието. Това е центърът на всички психологични и метафизични качества на индивида. Цветът на шестата чакра е индигов, а детайлът, който е подобаващ на нея, е светлината.

Аджна развива качествата ни да виждаме огромната картина и да използваме и развиваме интуицията си. Тя се дефинира като център на душата и ни оказва помощ да се свързваме с божественото, което се разпростира още повече в идната седма чакра. Проявлението на чакрата на Третото око разумно е визията. Когато шеста чакра е блокирана, това се демонстрира в непреклонност и нарцисизъм.

Ако урокът на шеста чакра не е теоретичен, тя го преподава по сложния метод - с заболявания като мигрената, глаукомата, катарактът, мозъчните тумори, шизофренията, безсънието. За да бъде уравновесена ще оказват помощ витамин Е, лайка, доста вода и лецитин.

Седма чакра

Последната от седемте съществени чакри в човешкото тяло в санскрит се назовава Сахасрара и е известна още като Коронна чакра. Свързва се с понятия като схващане и информация. Намира се на върха на главата. Това е центърът на духовността, просветлението, динамичната мисъл и силата. Цветът на Сахасрара е бял или лилав, а детайлът, с който борави – мисълта.

Коронната чакра има дарба да се свързва с божествената галактическа сила. Тя е виновна за осъзнаването и просветлението у индивида. Свързва се със съзнанието. Проявлението на Коронната чакра е съм, живея. Според окултните вярвания душата влиза през Коронната чакра при раждането на индивида и отново от там напуща тялото му сега на гибелта.

Когато се пренебрегне посланието на тази чакра, се появяват заболявания като епилепсия, множествена склероза, Паркинсон или Алцхаймер. Храната, която се предлага за седма чакра, не е физическа, тя е само духовното знание.

За всички чакри важи едно главно предписание - колкото по-добре са отворени и уравновесени на енергийно равнище, толкоз по-добре извършват функционалностите, с които са свързани и толкоз по-добре се усещаме ние.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР