В днешния забързан и взискателен свят е твърде лесно да

...
В днешния забързан и взискателен свят е твърде лесно да
Коментари Харесай

Как да спрем да сме толкова критични към себе си

В днешния забързан и придирчив свят е прекомерно елементарно да попаднем в клопката на прекомерно сериозното отношение към себе си. Постоянното сравняване с другите, нереалистичните стандарти и стремежът към съвършенство могат да доведат до самооценка, подкопавайки нашето самочувствие и благоденствие.

Въпреки това е извънредно значимо да признаем, че състраданието към себе си е ключът към освобождението от този цикъл и култивирането на по-здравословна връзка със себе си.

Нека проучим практическите стъпки, с цел да спрем да бъдем толкоз сериозни към себе си и да насърчим състраданието към себе си.

Практикувайте внимателност

Започнете, като осъзнаете самокритичните си мисли. Внимателността включва наблюдаване на вашите мисли без наказание. Когато забележите, че се появява самооценка, направете крачка обратно и я наблюдавайте, като че ли сте неутрален наблюдаващ. Това може да ви помогне да се отделите от тези мисли и да им попречите да управляват страстите ви.

Предизвикайте отрицателния саморазговор

 Самокритика

След като идентифицирате самокритичните мисли, предизвикайте ги. Запитайте се дали тези мисли се основават на обстоятелства или догатки. Вкоренени ли са в действителността или са изкривени усещания? Заменете тези отрицателни мисли с по-балансирани и реалистични. Отнасяйте се към себе си със същата добрина, която бихте показали към другар.

Задайте реалистични упования

Перфекционизмът постоянно е в основата на самокритиката. Стремежът към високи достижения е удивителен, само че слагането на непостижими стандарти може да ви сътвори непрекъснато отчаяние. Научете се да си поставяте постижими цели и да признавате напъните си, даже и да не водят до съвършенство. Не забравяйте, че растежът идва от прегръщането на несъвършенствата.

Празнувайте достиженията

Вместо да се занимавате с неточности или области, в които не успявате, концентрирайте се върху достиженията и напредъка си. Водете дневник, с цел да записвате вашите достижения, както огромни, по този начин и дребни. Празнуването даже на незначителни триумфи може да помогне да измененията гледната си точка от самокритиката.

Отнасяйте се с добрина и към себе си

Представете си, че говорите на себе си по метода, по който бихте говорили на непосредствен другар, който се бори. Отнасяйте се със същото съчувствие и схващане. Когато вършиме неточности, напомняйте си, че всеки е човек и е податлив към неточности. Бъдете собствен личен източник на комфорт и поощрение.

Практикувайте медитация на самосъчувствие

Участвайте в извършения за медитация на самосъчувствие. Тези ръководени практики ви оказват помощ да култивирате добрина към себе си, да признаете споделената си човещина с другите и да насърчите уравновесена позиция към вашите прекарвания. Медитацията може да бъде мощен инструмент за преоформяне на вашите самокритични склонности.

Обградете се с позитивизъм против самооценка

Заобикалянето с подкрепящи и положителни хора може доста да повлияе на вашето самовъзприятие. Търсете връзки, които ви повдигат и предизвикват, и се дистанцирайте от тези, които способстват за неувереността в себе си.

Прегърнете неуспеха като опция за учене

 Критичен към себе си

Променете гледната си точка към неуспеха. Вместо да го разглеждате като отражение на вашата стойност, гледайте на него като на опция да учите и да растете. Много сполучливи хора са се сблъсквали с неуспехи по пътя си. Прегръщането на неуспеха може да ви помогне да изградите резистентност и да намалите самокритиката.

Преодоляването на самокритиката изисква процедура, самообладание и ангажимент за смяна. Не забравяйте, че състраданието към себе си не значи да игнорирате минусите си, а да ги признавате с добрина и да работите за личностно израстване.

Чрез включването на внимателност, реалистични упования, позитивен саморазговор и практики на самосъстрадание в всекидневието ви, можете да се освободите от цикъла на самокритиката и да насърчите по-грижовна връзка със себе си.

Вижте още:

- Как да бъдем себе си;

- Как да повишим самооценката за себе си;

- Най-критичните зодии.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР