В днешния си брой в. Файненшъл таймс“ публикува материал по

...
В днешния си брой в. Файненшъл таймс“ публикува материал по
Коментари Харесай

Германия се намира в сериозна ситуация

В днешния си брой в. " Файненшъл таймс “ разгласява материал по тематиката за съкращаването на газовите доставки от Русия през най-големия газопровод до Германия " Северен поток-1 ". " Газпром " съобщи, че от на следващия ден стартира да понижава потоците през газопреносната мрежа на половина, до едвам 20 % от потенциала ѝ, откакто по-рано понижи газоподаването до 40 %, напомня изданието. Европейските политици осъдиха тези дейности на Москва и я упрекнаха, че употребява газа като оръжие, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Файненшъл таймс “ отбелязва, че решението на съветската компания е оповестено в миг, в който увереността на немския бизнес е достигнала най-ниската си точка за последните две години, което е следващият знак, че най-голямата европейска стопанска система е стигнала до ръба на рецесията. Изданието се базира на данните от социологическо изследване на мюнхенския стопански институт " Ифо ", които сочат, че фирмите в Германия са обзети от по-мрачни настроения във връзка с настоящето си положение и вероятностите си за бъдещето. Въпреки че по думите на " Газпром ", повода за орязването на газовите доставки е обвързвана с проблем с турбините, представител на немското министерство на стопанската система съобщи, че " няма техническа причина " за това.

Европейските столици ще интерпретират дейностите на съветската компания като ответна мярка за глобите, които Западът наложи против Русия след нахлуването ѝ в Украйна.

Британският вестник " Гардиън " слага акцент върху това, че известието на " Газпром " бе оповестено в миг, в който се води спор сред страните членки на Европейски Съюз по отношение на проекта за редуцирането на потреблението на газ с 15 %, за попречване на рецесията през задаващата се зима, в случай че Кремъл завърти кранчето за Европа. Аргументът за препоръчаната мярка е, че в случай че Европа в този момент употребява по-малко газ, това ще ѝ разреши да натрупа запаси за зимата.

Миналата седмица се организира среща на министрите на енергетиката от 27-те страни членки в Брюксел, като някои водачи от блока се надяваха, че проектът за икономиите ще получи утвърждение, напомня изданието. Вместо това се чуха възражения на редица страни от всички краища на Стария континент, отпред с Испания и Португалия, които са относително изолирани от европейската газопреносна мрежа, показва още изданието. Според съперниците на предлагането съкращаването на потреблението е съобразено с потребностите на Германия, която се изправя пред нуждата от нормиране на потреблението си на газ, защото се пробва да се освободи от продължаващата от десетилетия взаимозависимост от съветския газ. " Гардиън " показва, че дебатът в Брюксел е прозвучал като ехтене от острите разногласия отпреди 10 години върху рецесията в еврозоната, които се развихриха във връзка с тематики като избавителните стратегии, задълженията и виновността за тях, а южноевропейските страни са декларирали, че жителите им не би трябвало да вършат жертви поради политиките на други страни.

В днешния си брой сп. " Шпигел " цитира немския министър на стопанската система Роберт Хабек, който през вчерашния ден съобщи пред телевизия А Ер Де, че страната се намира в сериозна обстановка, която изисква понижаване на потреблението на газ. Според него Германия би трябвало да се сплоти и да съобщи: " Да, Путин има газ, само че ние имаме мощ “.

Путин се надява, че болката, породена от газовата рецесия, ще накара страните, подкрепящи Украйна, да се почувстват изтощени от войната, споделя Лиъм Денинг от организация " Блумбърг " в коментар, оповестен във в. " Вашингтон пост ". Русия може да се изправя пред най-голямата си криза от 1994 година насам, само че съветският президент евентуално няма скоро да заплати каквато и да е политическа цена за това. От друга страна в Европа държавните управления би трябвало да търсят баланс сред нуждата от това да победят Русия и да удовлетворят настояванията на гласоподавателите си.

В това отношение Путин може би е обнадежден от последните събития. Във Англия консерваторите са се заели да изберат правоприемник на Борис Джонсън, откакто той разгласи, че се отдръпва от премиерския пост. Френският президент Еманюел Макрон предишния месец изгуби парламентарното си болшинство, след огромните триумфи на крайнолевите и крайнодесните празненство. В Съединени американски щати ръководещите демократи евентуално ги чакат огромни загуби на идните през ноември междинни избори, написа Денинг.

Въпреки че всеки от тези случаи има своя специфичност, увеличението на цени на горивата, провокирано от войната в Украйна, което изостря съществуващото отпреди икономическо напрежение след пандемията, сигурно оказва в допълнение въздействие върху всеки един от тези политически процеси. Скокът на цените на силата води до удар против политически кариери, какъвто да вземем за пример беше конфликтът на Макрон с „ жълтите жилетки “ или спадът на утвърждението за Джо Байдън, отразен в социологическите изследвания. Освен това повишаването на силата разколебава дневния ред на зелената сила поради задаващата се висока инфлация, заключава американският публицист.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР