В днешните трудни и противоречиви времена трябва да четем от

...
В днешните трудни и противоречиви времена трябва да четем от
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Йотова откри документална изложба за софийския период на Кемал Ататюрк

В днешните сложни и спорни времена би трябвало да четем от пожълтелите страници на историята, там са поуките и посланията към днешния ден.

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Държавна организация „ Архиви “ документалната галерия „ Дните на Мустафа Кемал Ататюрк в София (27 октомври 1913 година – 02 февруари 1915 г.) ”. В приветствието си Йотова уточни, че архивните документи ще се радват на необятен публичен интерес, ще привлекат и вниманието на експерти, отдадени на историята на България, на Турция, на цяла Европа.

„ Изложбата разкрива нови линии от живота и активността на един от най-големите държавници Мустафа Кемал Ататюрк. Пребиването му в София е в един доста сложен интервал от началото на 20 век, сред войните, когато се вземат решение съдбините на балканските нации “, съобщи вицепрезидентът. Тя посочи, че архивните документи прибавят спомагателни линии за началото на българо-турските връзки в интервал, скоро след възкръсването на свободната и самостоятелна българска страна на политическата карта на света. „ Ататюрк е проектант на тези връзки “, означи вицепрезидентът и цитира негови знаменателни думи: Турция и България би трябвало да бъдат другари. Който е срещу България, той е и срещу Турция.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР