Една голяма финансова грешка, която трябва да избягвате в днешната икономика

...
В днешната инфлационна среда често изглежда, че потребителите губят пари
Коментари Харесай

В днешната инфлационна среда често изглежда, че потребителите губят пари наляво и надясно. Те плащат повече за всичко - от хранителни стоки до бензин, натрупват повече лихви по кредитни карти и наблюдават как възвръщаемостта на инвестициите им намалява. И тъй като Федералният резерв очаква ново повишение на лихвите през септември, това вероятно няма да се промени в близко бъдеще.

Добрата новина е, че има едно просто нещо, което можете да направите, за да се възползвате от днешните високи лихви.

Лошата новина е, че много американци не го правят.

Вижте днешния най-висок процент на спестяване тук, за да видите колко можете да спечелите.

Едно голяма финансова грешка, която трябва да се избягва в днешната икономика

Една група, която печели, когато лихвените проценти са високи, са спестяващите. Лихвените проценти по депозитните сметки се основават на лихвата на федералните фондове, така че високите проценти се равняват на по-големи печалби. Това е добре дошла новина в момент, когато изглежда, че вашите долари намаляват другаде.

Въпреки това, за да се възползвате напълно от високите проценти, трябва да поставите спестяванията си в правилния тип сметка. Някои сметки предлагат нищожен лихвен процент, който едва движи стрелката на баланса ви. Други плащат до 10 пъти повече (или повече).

Като преминете към един от тези акаунти, можете лесно да увеличите спестяванията си по-бързо. И все пак, според скорошно проучване на Santander, близо 70% от американците със средни доходи не са преместили спестяванията си във високодоходни сметки.

Ако сте сред тях, по същество пропускате безплатното пари. За щастие поправянето на тази грешка е лесно.

Най-добрите сметки с висока доходност, които да отворите днес

Ако спестяванията ви изчезват в сметка с ниска доходност, време е да промените това. Поставете парите си в една от следните сметки днес, за да започнете да се възползвате от предимствата на високите лихвени проценти.

Високодоходна спестовна сметка

Високодоходните спестовни сметки работят по същия начин като обикновените спестявания сметки. Те са защитени от федерална застраховка на депозитите, така че вашите пари са в безопасност до $250 000 на сметка на институция. Можете да депозирате парите си по различни методи, включително чеков депозит, мобилен депозит и превод от друга сметка.

И можете да получите достъп до парите си, ако е необходимо, без неустойка (стига да спазвате месечни лимити за теглене). Това прави тези сметки идеални за поддържане на вашия фонд за спешни случаи.

Най-голямата разлика е, че високодоходните спестовни сметки предлагат значително по-високи APY. Към 28 август 2023 г. националният лихвен процент за редовни спестовни сметки възлиза на 0,43%, според FDIC. Днешните сметки с най-висока доходност, за сравнение, предлагат лихви до 5% или повече.

„Използването на спестовна сметка с висока доходност за вашия спешен фонд е просто безпроблемно“, казва Райън Маккарти, CFP и водещ съветник на Castle Rock Investment Company. „Ако имате пари в брой за черни дни или когато нещата се объркат, имате нужда от тях в сметка, която кара парите ви да правят повече пари. Това е супер лесен процес и можете да отворите нова сметка и да я финансирате в рамките на 24 часа, когато работите с правилната банка!"

Процентите по спестовните сметки са променливи, което означава, че се променят в съответствие с общите лихвени проценти. Така че, ако лихвените проценти са високи — каквито са сега — можете да печелите още повече.

Сравнете най-добрите високодоходни спестовни сметки онлайн сега.

Сертификат за депозит (CD)

Друга високодоходна сметка, която трябва да имате предвид, е сертификат за депозит (CD). Цените на CD често са по-добри от ставките по спестовни сметки с висока доходност и тези проценти са заключени, когато отворите сметката. Така че дори ако общите лихвени проценти спаднат, все пак можете да се насладите на днешните високи проценти, ако отворите компактдиск сега.

Въпреки това, има едно нещо, което трябва да имате предвид, когато обмисляте компактдиск. Дисковете се предлагат в различни срокове, обикновено вариращи от няколко месеца до няколко години. Когато депозирате пари в CD, вие се съгласявате да ги запазите в сметката за целия срок. Ако трябва да получите достъп до него преди края на срока, може да се сблъскате със санкции за предсрочно теглене, които могат да подкопаят вашите спестявания. Поради тази причина компактдисковете са най-подходящи за конкретни цели за спестяване, а не за фонд за черни дни, в който може да се наложи да се потопите по всяко време.

„CDдисковете често са чудесни за част от вашия паричен резерв, който знаете, че притежавате няма да има нужда за срока на CD“, казва Джо Маркес, CFP, съветник по богатството и съизпълнителен директор на Bolin Creek Wealth Advisors. Например, можете да отворите компактдиск, за да спестите пари за първоначална вноска за къща или предстояща сватба.

Можете също така да избегнете санкции за ранно теглене, като отворите компактдиск с по-кратък срок, компактдиск без неустойка или създаване на CD стълба.

Вижте текущите предложения за CD тук.

Долната линия

„Когато трябва да решите коя [акаунт] (CD или спестявания ) е по-добре за вашата ситуация, наистина се свежда до времевата рамка, която имате, преди да имате нужда от средствата“, казва Фарън Даугс, CFP, основател и главен изпълнителен директор на Harrison Wallace Financial Group.

Въпреки това, има няма причина да не можете да отворите и двата типа сметки.

„Инвестирането както в компактдискове, така и в спестовни сметки с висок лихвен процент ви позволява да максимизирате спестяванията си, като същевременно поддържате някои активи ликвидни,“ Крис Мур, директор депозит и платежна стратегия в Alliant Credit Union, каза по-рано за CBS News. „Това може да се окаже полезно по време на турбулентни финансови времена.“

Който и път да изберете, отварянето на високодоходна спестовна сметка или CD е бърз и лесен процес, който може да започне да се изплаща веднага. Във време, когато толкова много от финансовите новини са мрачни, вие дължите на себе си да се възползвате от всяка добра страна, която можете.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР