В Денят започва първи ви разказахме за поредния грозен вандалски

...
В Денят започва първи ви разказахме за поредния грозен вандалски
Коментари Харесай

За пример: 89-годишният дядо Гено дари щик за поругания паметник Майка България

В " Денят стартира " първи ви разказахме за следващия противен вандалски акт, който поруга паметника " Майка България " във Велико Търново. В началото на месеца беше откраднат щик от пушката на един от бойците на монумента. Извършителят към момента не е открит, само че с помощта на един 89-годишен мъж, който живее в Старческия дом в града, вредата е възобновена. А Гено Генов получи публично самопризнание от цялата общност.

Навръх Деня на националните будители паметникът " Майка България " във Велико Търново осъмна без щик на един от воините. Поредният вандалски акт потресе хиляди хора, а в същото време експерти се заеха с нелеката задача да възстановят вредата. Това обаче се оказа извънредно мъчно, тъй като байонетът на опълченеца е от френска пушка " Шаспо ", каквито съвсем не е имало в страната ни през 19 век.

Иван Църов, шеф на РИМ – Велико Търново: " Много малко са в България екземплярите, които са се запазили до наши дни. Щикове, може би, има малко повече, само че ето на в сбирката на РИМ, където имаме към 1000 оръжия – хладни и огнестрелни, нямахме тъкмо от пушка " Шаспо ".

И до момента в който течаха изследванията от къде и по какъв начин може да бъде открито такова оръжие, новината за поругания монумент достигнала и до 89-годишния Гено Генов, който живее в Старческия дом в града.

Повече от век фамилията му пази тъкмо подобен достоверен щик, който е бил на опълченец от рода му. Без да се замисли дядо Гено незабавно изискал от околните си да дарят скъпата фамилна светиня, с цел да бъде възобновен паметника.

Гено Генов, донор: " Сабята мислех, че е турска, тъй като е леко повита, само че тя се оказа, експертите в музея споделят, че е френска. Мисля и се веселя, че там му е мястото – на паметника, да не стои в килера ".

По щика, дарен от дядо Гено, е отлят макет, който към този момент е инсталиран на паметника, а оригиналът ще се съхранява в Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Иван Църов, шеф на РИМ – Велико Търново: " С една дума – скъпо и значимо нещо за нашето историческо минало. Благодарение на благородния жест, ще може и в бъдеще, при ново недей си Боже посягане върху паметника да има нова отливка и да се реставрира бързо ".

Жестът на дядо Гено трогна хиляди хора. Той получи и най-високите оценки за национализъм и дарителство от Община Велико Търново и всички институции и донори, които се грижат за съхранението и опазването на паметниците.

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: " Нека неговият образец го следват повече родолюбци. И всички ние като родители би трябвало да възпитаваме нашите деца да пазят това, което е направено за генерации напред и най-много да обичат своята история – първо на града си и по-късно на България ".

Дядо Гено споделя, че постоянно е бил родолюбец и през днешния ден се просълзява, когато си спомня за своите предшественици, дали живота си за свободата и независимостта ни.

Репортер: Луиза Транчева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР