В деня, в който се навършват две години от началото

...
В деня, в който се навършват две години от началото
Коментари Харесай

Пътят до Украйна: Как се стига до украинската столица по време на война?

В деня, в който се навършват две години от началото на съветската инвазия в Украйна, поглеждаме към живота в страната през днешния ден.

На фронта са починали близо 500 000 души – украинци и руснаци

Две години след началото на войната да стигнеш до Украйна продължава да бъде комплицирано. Полети няма, а пътуването с трен от Полша може да отнеме повече от денонощие.

Вътре в купетата можеш да срещнеш хора с всевъзможни специалности и да приказваш с тях за всичко. Като Алевтина Кахидзе – знаменит украински художник, която живее наоколо до Киев. Израснала е в Донецката област на Украйна, тя претърпява безредните промени в страната от времето на Съветския съюз до продължаващата и през днешния ден война.

На 20 февруари се навършиха 10 години от деня, в който е погубен първият украинец

„ Опасността в моя регион са спонтанните ракети. Но в случай че приказваме за вуйна ми, която неотдавна се реалокира от град покрай Авдивка, нейната къща е унищожена, а тя получи контузия, има кръв в мозъка “, споделя Кахидзе.

Галина Посвалюк също пътува във влака за Киев. В Украйна работи за SOS детски селища.

„ Ситуацията не е постоянна, всеки ден се бомбардира. Аз пребивавам в този момент в Киев. Преживяваме ракетни офанзиви. Никой не знае по кое време и къде може да бъде ударен. Ако приказваме за заплахите, те са на всички места в Украйна. Дори и в западните елементи не можеш да бъдеш в сигурност. Никой няма по какъв начин да знае къде ще има офанзива – на следващия ден, през днешния ден, тази заран, през нощта. Ситуацията на граничната линия е доста по-тежка, тъй като още веднъж никой не знае къде ще се бомбардира. В някои региони – Николаев, Херсон – е още по-сложно, тъй като офанзивите са всеки ден. Инфраструктурата е съществено наранена, в това число електричеството “, споделя Посвалюк.

В прилежащо купе срещам бременна украинка Любов Огородник . Тя е от Крим, само че от 20 години живее в Киев. А един от двамата ѝ синове е на фронта.

След пандемията войната нанася втори тежък удар върху образованието на по-малките

„ Връщам се в Киев, тъй като имам наследник, брачен партньор. И съм бременна. На 42 година съм, само че сътворявам украинци. Мисля, че Украйна има огромно бъдеще. Ще бъде център на Европа, ние в действителност имаме умения за това по какъв начин да се борим. Армията ни е една от най-хубавите в света, само че без поддръжка ще умрем. Не се опасявам, тъй като бях родена в Съветския съюз. Животът ми цялостен живот е гражданска война след гражданска война. Затова знам доста добре по какъв начин да пребивавам, по какъв начин да направя щастливи децата ми в разнообразни обстановки, когато нямаме пари или когато имаме пари. Войната ни сподели кой кой е. Сега мога да имам вяра на хората по-силно, оказваме помощ си един на различен “, споделя бременната жена.

Специалните ни пратеници са на фронтовата линия и в сърцето на страната

На въпроса по кое време войната ще свърши тя дава отговор: „ Мисля, че тази година. Защото, когато планирахме детето си, аз и брачният партньор ми си пожелахме, че в годината, в която родя, войната ще завърши “.

Очаквайте специфичното студио на bTV „ 2 години война в Украйна “ на 24 февруари от 19:20 ч.!

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР