В деня, в който разширяването на ЕС трябва да е

...
В деня, в който разширяването на ЕС трябва да е
Коментари Харесай

Външните министри от ЕС обсъждат дали Македония и Албания да започнат преговори за членство

В деня, в който разширението на Европейски Съюз би трябвало да е на дневен ред в диалозите на европейските външни министри, страните от блока са разграничени за това дали да дадат начало на договарянията с Албания и Македония на фона на антиимигрантски настроения, написа " Ройтерс ".

Позовавайки се на диалози с дипломатически източници, организацията написа, че на Съвета по общи въпроси в Люксембург първите дипломати ще срещнат съпротивата на Франция, Холандия и частично Дания, които ще чакат повече промени от Албания и Македония, с цел да се съгласят те да получат покана за договаряния.

Тирана и Скопие срещат поддръжката на доста европейски столици (и на Еврокомисията, която тази пролет предложи начало на преговорите), а представители на Европейски Съюз неведнъж са свързвали евроинтеграцията на Македония с разрешаването на разногласието за името с Гърция, което и стана по-рано този месец. Скопие бързаше с решението, с цел да може тематиката да е на дневен ред както на днешния Съвет по общи въпроси, по този начин и на Европейския съвет в четвъртък и петък.

И НАТО разгласи, че ще даде покана на Македония на срещата си на върха другия месец, въпреки присъединението към Алианса да зависи и от други фактори.

Още през април, преди срещата на Европейски Съюз и Западните Балкани в София, френският президент Еманюел Макрон сподели, че не би могъл да поддържа разширението на Европейски Съюз, преди блокът да претърпи вътрешни промени. Според дипломати от страната френската позиция не се е трансформирала и Париж слага " високи условия " като изискване да стартират договарянията.

" С Франция има още доста да се работи "

Източник от европейската дипломация пък споделя, че от френска позиция изискванията за започване на договарянията " не са на разположение ". Други дипломатически източници означават, че по-голямото терзание на Макрон е от опцията началото на договаряния с Албания и Македония да даде подтик на крайнодесни популисти, които дават обещание да спрат миграцията от източноевропейски страни - да вземем за пример в тази ситуация на Албания поради проведената престъпност. Макрон желае да избегне този сюжет преди европейските избори следващата година, счита различен неназован събеседник на организацията.

" Ройтерс " отбелязва, че въпреки Германия да споделя терзанията на Франция дали договарянията с двете страни са рационално решение, канцлерът Ангела Меркел е решила да поддържа разширението само че геополитически аргументи - в това число като мярка против възходящото въздействие на Русия и Китай в района. " Франция би трябвало да види стратегическите измерения на приближаването на Западните Балкани към Европейски Съюз. Ние твърдим, че началото на диалозите и затварянето на договарянията не са едно и също нещо, " споделя немски държавен източник за организацията.

По-рано в изявление гръцкият външен министър Никос Коциас сподели, че Европейският съюз би трябвало да извърши обещанието си и да даде на Македония и Албания дата за начало на договарянията. Според него Франция е страната, която най-трудно ще бъде уверена в потребността от по-скорошна европейска вероятност на района.

Никой не е срещу европейската вероятност на Западните Балкани, само че " с Франция би трябвало още мноог да се работи ", сподели през вчерашния ден и българският външен министър Екатерина Захариева.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4814)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР