В деня, в който отбелязваме Съединението на Княжество България и

...
В деня, в който отбелязваме Съединението на Княжество България и
Коментари Харесай

Анимации, любопитни експонати и един различен ракурс към Съединението в изложба на НВИМ

В деня, в който означаваме Съединението на Княжество България и Източна Румелия - 6 септември, Националният военноисторически музей предлага на своите гости една историческа разходка 136 години обратно с изложбата „ София - столица на обединена България ". По мотив празника непрекъснатата експозиция и краткотрайните изложения на НВИМ изключително ще бъдат отворени за посещаване със общоприетото работно време (от 10 до 18 часа) и входни такси.
Каква е ролята на военните в обединителния акт, по какъв начин българите се борят за идеята пред тогавашна Европа и какви дипломатически совалки са подхванати? Каква е ролята на София в обединителния развой и по какъв начин градът се трансформира, откакто става столица на единена България? С какви мирни и военни средства страната пази фантазията, която сплотява цялата нация - от селяните, свещениците и учителите, през военните, до държавното управление и княза?
Отговорите на тези въпроси и доста други любопитни обстоятелства могат да бъдат научени в изложбата „ София - столица на обединена България ". Тя показва един по-различен ракурс към събитията отпреди 136 години. Без да омаловажава ролята на Пловдив, изложбата преглежда София като основна сцена за решенията и дейностите, които вършат допустима фантазията за обединяване.
Изложбата показва знакови експонати, измежду които знамето, което бойците на майор Данаил Николаев целуват, преди да завладяват конака в Пловдив на 6 септември, хладно и огнестрелно оръжие, формени и доброволчески флагове на участниците в Съединението и Сръбско-българската война, персонални движимости на княз Александър I, ръководителя на Народното събрание Стефан Стамболов, министъра на правораздаването Васил Радославов, министъра на войната капитан Константин Никифоров и други Експозиционният роман е обогатен с анимации, които илюстрират историческите обстоятелства, мемоари на съвременници на събитията и тъч-скрийн приложение, което показва ролята на институции, публични здания и частни домове от столичната градска среда.
Изложбата е осъществена в партньорство с Регионален исторически музей - София, Дирекция на музеите - гр. Копривщица, и Фондация „ Стефан Нойков " по план, финансиран по стратегия „ Култура " на Столична община.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР