В деня на Съединението на Република България и празник на

...
В деня на Съединението на Република България и празник на
Коментари Харесай

Връчиха отличието „Почетен гражданин на Пловдив” на Евгений Тодоров и Нери Терзиева /посмъртно/

В деня на Съединението на Република България и празник на град Пловдив ръководителят на Общински съвет инж. Александър Държиков и кметът на града Здравко Димитров връчиха оценката „ Почетен жител на град Пловдив “ на Евгений Тодоров и роднини на Нери Терзиева, удостоена посмъртно. Отличията бяха връчени на гала в зала „ Съединение “ на Регионалния исторически музей – Пловдив, където участваха общински съветници, кметове на региони, жители. Евгений Тодоров бе почетен със званието за забележителния си принос в обективната, почтена и сериозна публицистика, както и авторството си на публицистични книги и сюжети за филми, съдействали за националния и интернационален авторитет на Пловдив. Званието „ Почетен жител на град Пловдив “ посмъртно бе присъдено на Нери Терзиева във връзка със забележителния й принос в модерната публицистика, извънреден професионализъм и труженик за свободата на словото.

„ От много години утвърдихме една традиция тук в зала „ Съединение “ на Регионалния исторически музей, където организираме учредителното заседание на всеки новоизбран Общински съвет, да бъдат осъществявани и знаменателни ритуали, какъвто е и днешния мотив. В деня на празника на нашия град следва да бъдат връчени оценката „ Почетен жител на град Пловдив “ на Евгени Тодоров и Нери Терзиева, посмъртно. “ С тези думи доктор Стефан Шивачев, шеф на музея откри церемонията и предложения ръководителя на Общински съвет инж. Александър Държиков и кмета на града Здравко Димитров да връчат оценките.

„ Истинска чест е за мен тъкмо в деня на Пловдив да връчим най-високото отличие, което е присъдено на двама пловдивчани, емблеми на града ни “, съобщи ръководителят инж. Държиков. Той прочете грамотата с решението, с което Евгени Тодоров е почетен с оценката, а кметът Здравко Димитров връчи почетния знак с герба на града и с лента, символизираща знамето на Пловдив. След като получи своето отличие Тодоров записа своето обръщение в Почетната книга на град Пловдив.

След това ръководителят прочете и грамотата с решението за удостояването на Нери Терзиева с оценката „ Почетен жител на Пловдив “ посмъртно и предложения нейни роднини да одобряват оценката, което им бе връчено от кмета на града.

„ Искам да благодаря за оказаната чест. И да споделя с вас, че да получа това отличие в тази зала не е инцидентно. Посветил съм една година от живота си за изследване на Съединението, а първата работа на Нери като ефирен служащ бе точно да направи филм за Пловдив. Трябва да ви споделя, че преглеждайки листата с почетните жители на града, видях, че там има великани на духа. Има обаче и хора, които просто са минали през Пловдив за малко. Ние с Нери постоянно сме работили за това Пловдив да бъде заслужен за живеене град и както написах в Почетната книга „ един град е огромен колкото са огромни почетните му жители “, съобщи в своето слово Евгени Тодоров.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР