В деня на от началото на руската инвазия в Украйна

...
В деня на от началото на руската инвазия в Украйна
Коментари Харесай

Бойко Борисов поиска незабавно премахване на плочата от Паметника на съветската армия

В деня на от началото на съветската инвазия в Украйна водачът на ГЕРБ Бойко Борисов прикани за " неотложно унищожаване " на плочата на Паметника на руската войска, която в четвъртък (22 февруари) беше в символ на митинг против войната.

По време на брифинг в централата на партията някогашният министър председател се обърна към столичния общински консултант от ГЕРБ Димитър Вучев, също присъстващ на конференцията, с апел да направи всичко належащо, тъй че да изиска от столична община премахването на тази плоча. По думите на Борисов макар че актът беше избран като вандалски, причинителят му е направил това, което е трябвало от дълго време да свърши страната. Той напомни, че не столична община, а регионалната администрация и министерството на културата могат да се задействат за премахването както на плочата, по този начин и на паметника.

През 2020 г, общински съветници от " Демократична България " в Столичния общински съвет (СОС) с предложение да се разпореди на кмета Йорданка Фандъкова да изиска от страната преместването на паметника, който е държавна благосъстоятелност, само че е построен в общинска територия и заема повърхност от 6 дка в Княжеската градина. До действителни дейности по този начин и не се стигна. Инициативата беше от предходната година след нахлуването на Русия в Украйна от кмета на столичния регион " Средец " Трайчо Трайков като тогава Трайков упрекна болшинството от ГЕРБ/СДС и Вътрешна македонска революционна организация в безучастие по въпроса. На брифинга в централата на ГЕРБ Вучев оправда дейностите на сътрудниците си с това, че тогава " ситуацията била друга ".

" Искахме всичко да мине по каналния ред. Очаквахме информация от Министерството на културата и регионалния шеф. От 12 месеца обстановката е друга. Войната промени тази тематика и ние се причисляваме към апела на сътрудниците от " Демократична България " този въпрос да бъде решен един път вечно ", съобщи Вучев.

Борисов пък го добави, че протичащото се в Украйна е " варварска експанзия, не е освободителна война " и по тази причина даде упътвания на общинските съветници: първо плочата да бъде отстранена, а след това общинските съветници да внесат предложение за премахването и на паметника. " Не може в тази експанзия ние да вземаме сходна позиция. Това е честен акт ", сподели той.

През 2007 година в качеството му на кмет на столицата посланикът на Руската федерация в България Анатолий Потапов връчи медал " Михаил Ломоносов " на Борисов поради " големите му заслуги за подсилване на двустранните връзки и за твърдата позиция на софийския кмет, че до момента в който той ръководи столицата, няма да се бутне Паметника на руската войска ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР