В деня на народните будители една малко по-различна инициатива в

...
В деня на народните будители една малко по-различна инициатива в
Коментари Харесай

Инициатива в София разказва за жените - будители след Освобождението

В деня на националните будители една малко по-различна самодейност в София споделя за 15 българки, взели участие в построяването на страната ни след Освобождението. За будителите в женски жанр вижте в репортажа на Татяна Йорданова във видеото.

Елица Павлович, редактор в " Момичетата от града ": За тях не написа на никое място. Повечето изпадат в давност.
За българските будителки съвсем няма редове в учебниците. Те не стоят на банкнотите и улиците на тяхно име са по-скоро изключение. Една галерия е отдадена 15 от тях. Съвсем справедливо.

При основаването си Софийският университет е бил мъжки университет. Било е невероятно жена да учи тук. Но тъкмо жена трансформира този факт.
Елица Павлович, редактор в " Момичетата от града ": Ана Карима е първата радетелка за висше обучение. Тя подава петиция за позволение дамите да учат в Софийския университет.
Не става елементарно, само че съумява. И по този начин оказва помощ на още дами да не бъдат просто домакини, а будителки.

Ако в миналото сте се заглеждали в Столичната библиотека, ще забележите две статуи - на мъж и на жена. Съвсем неслучайно - постройката може и да е издигната от мъж, само че архитектурата е дело на 24-годишна жена.
Елица Павлович, редактор в " Момичетата от града ": Виктория Ангелова - Винарова. За времето си е напряко знамение - една толкоз млада жена да успее да измисли и отбрани сходен огромен план.
В описа за будителите има още женски имена.

Следите им са в здания, улици, стихове, мода. В днешните благоприятни условия на днешните дами. Делата им са останали някъде там в историята. Само имената им се губят някъде тук в сегашното.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР