В деня на коронацията всички погледи са отправени към крал

...
В деня на коронацията всички погледи са отправени към крал
Коментари Харесай

Възходът на Камила - от любовница до кралица

В деня на коронацията всички погледи са отправени към крал Чарлз III. Но освен. До него е Камила, която също ще бъде коронована, въпреки и с по-скромен обред.

Чарлз и Камила се вричат един на различен през 2005 година - три десетилетия след първата им среща, след дълго защитавана от гласност връзка. Как двамата стигнаха до този миг, който отваря нова страница в историята на английската монархия - напомня Цветелина Йорданова.

Да бъде кралица не е роля, отредена ѝ по рождение. Короната ѝ е сложена едвам след трагични обрати в живота на нацията и нейния личен.

Към този ден я води любовта, на която в началото обръща тил. Но тази обич се оказва по-силна от всичко, даже от всеобщото наказание. От " третия " в брака на Чарлз и Даяна, тя се трансформира в кралицата, спечелила уважението на монархията.

Любовта сред Камила и Чарлз избухва като неочакван смях при първата им среща на игрище за поло, а двамата споделят обща пристрастеност към конете, градинарството, животът в именията и най- към този момент - възприятие за комизъм, постоянно неясно за близките. В първия им диалог през 1970 година тя го пита " Знаеш ли, че прабаба ми е била държанка на прапрадядо ти? Това май ни прави нещо като родственици. "

Страстта пламва за малко и угасва, когато през 1973-та Чарлз отпътува за 8 месеца с Кралските военноморски сили. Родената в семейство на аристократи Камила се омъжва на 25 години за Андрю Паркър-Боулс. През 1974-та се ражда синът им Том - през днешния ден прочут кулинарен гуру, а през 1978 и щерка им Лора.

Десет години след запознанството на Чарлз и Камила, неговият брак непоправимо се разпада, а тя е неговата разтуха. Още 10 години по - късно и тя, и той се развеждат, само че Камила обществено е упреквана, че е унищожила фамилията на принца.



Омразата към нея пораства след гибелта на Даяна. И даже когато най-накрая Чарлз афишира, че връзката му с Камила не предстои на разискване, тя още дълго остава скрита от погледите. Трябва да минат още 3 години, с цел да се появят за първи път обществено и още 6 години, преди да се оженят.

Кралицата дава благословията си за нещо немислимо - престолонаследникът да се венчае за разведена на скромна гала през 2005 година.

И още 8 години по - късно, през 2013 година, за първи път херцогинята на Корнуол съпровожда Чарлз на откриването на сесията на Народното събрание. И то с тиара на кралицата-майка, подарена ѝ от Елизабет Втора.

В свят, в който бижутата описват истории, нейният искра в този ден е знакът за новата ѝ роля в фамилията и монархията. Тя е да бъде до Чарлз в положителни и неприятни дни. И в най- тежкия за него - при гибелта на майка му, на която надълбоко се е възхищавала.

" Трябва да ѝ е било доста мъчно да бъде единствена по рода си. Имало е жени- министър председатели, жени-президенти, само че тя беше единствено една, сама извая своята роля ", сподели тогава тя.

Сега тази роля ще е за нея. През 2022 става кралица - консорт.

Постоянна част от всекидневието ѝ са визитите в учебни заведения и детски градини, като тази в Източен Лондон, където раздава мечета в памет на Елизабет Втора.



Снимки: Българска национална телевизия и БГНЕС

Пословична е пристрастеността й към литературата, има собствен онлайн клуб по четене, обожава лова на лисици, има две осиновени кучета. Заедно с Чарлз имат общо 10 внуци.

Патрон е на над 90 благотворителни организации. Нейни дела са битката с детската неначетеност и отбраната на жертвите на полово принуждение.

На 75 години отваря нова страница в историята. От деня на коронацията тя става кралица на Обединеното кралство. Неизменно до Чарлз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР