В деня на големия български празник 24 май – Деня

...
В деня на големия български празник 24 май – Деня
Коментари Харесай

24-ма български дейци на културата ще получат „Златно перо“ навръх празника

В деня на огромния български празник 24 май – Деня на славянската книжовност и българската култура и просвета, за 23-та поредна година „ Кантус Фирмус “ и изложба „ Макта “ с медийното партньорство на Classic FM радио ще раздадат премиите „ Златно перо”. 24-ма изтъкнати създатели от сферата на музиката, театъра, литературата, изобразителното изкуство и публицистиката ще получат влиятелното отличие за техния принос към българската просвета.

Отличията ще бъдат връчени на публична гала, която ще се състои под купола на "Ларгото " (пл. „ Независимост”) в София от 17.00 ч. Призът съставлява изящна брошка във формата на писец и се създава от 24-каратово злато.

Сред наградените тази година са огромният български композитор Александър Текелиев, оперната прима Габриела Георгиева, актрисата Слава Рачева, писателят Милен Русков, певицата Йорданка Христова, художникът Христо Йотов, артистът Юлиан Вергов и други

По традиция една от премиите „ Златно перо “ се дефинира от слушателите на Classic FM радио посредством гласоподаване по електронен път. Техният избор за притежател на 24-тата премия ще бъде разгласен на самата гала.

Събитието е с вход свободен. В програмата ще вземат участие Детският филхармоничен хор с диригент Славил Димитров, солисти от Националния музикален спектакъл и някои от носителите на премията. Церемонията „ Златно перо “ е част от програмата на „ Европейски музикален фестивал “, включен в Календара на културните събития на Столичната община за 2018 година Съорганизатор на форума е Министерството на културата на Република България.

НАГРАДИ ЗЛАТНО ПЕРО 2018:

1. Александър Текелиев, композитор

2. Ирмена Чичикова, актриса (Мартичка Божилова, продуцент за кино лентата „ Не ме докосвай “/Touch me not)

3. 100 години Национален музикален спектакъл „ Стефан Македонски “

4. Йорданка Христова, певица

5. Стефан Драгостинов, композитор

6. Марин Янев, артист

7. 130 години Софийски университет „ Св. Кл. Охридски “

8. Георги Любенов, публицист и предаването „ Денят стартира с Георги Любенов “ на Българска национална телевизия

9. Христо Йотов, художник

10. „ Площад "Славейков “, уебсайт за просвета

11. Предаването „ Алегро виваче “ на БНР – стратегия „ Хоризонт “

12. Стефан Янев, художник

13. Габриела Георгиева, сопран

14. Юлиан Вергов, артист

15. Милен Русков, публицист

16. Рада Москова, публицист, сценарист и драматург

17. Георги Мамалев, артист

18. Мими Николова, певица

19. Слава Рачева, актриса

20. Ива Дойчинова, публицист, за акцията „ Будител на годината “ на радио ФМ+.

21. 140 години Национална библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “

22. Николай Янакиев, художник

23. „ София квартет “

24. Награда на слушателите на Classic FM радио – оповестяване на церемонията

„ Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се провежда по традиция с формалното партньорство и поддръжка на Министерството на културата на Р. България и Столичната община.

През годините в него са взели участие ярки имена от международните музикални подиуми като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, отбор „ Кремерата Балтика”, „ Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „ Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „ Руска филхармония “ и други

През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столична община в област „ Музика “ за ярки достижения в региона на културата. През април 2017 фестивалът бе отличен за повторно със документ за качество от платформата „ Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа “ на Европейската фестивална асоциация.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР