В Деня на българския лекар спешните медици в страната излизат

...
В Деня на българския лекар спешните медици в страната излизат
Коментари Харесай

Национален протест на спешните медици: Искат актуализация на заплатите

В Деня на българския доктор незабавните медици в страната излизат на митинг. По думите им излизат на улицата поради трагичното положение на незабавна помощ в страната. Организатори са народен профсъюз " Защита ".

Днешният митинг е съвпадане с откриването на 48-ото Народно заседание, не е било целеустремено, обявиха уредниците. Служителите в незабавните центрове в страната желаят нарастване на заплатите, смяна в категоризацията на труд, нарастване на заплащането на нощния труд, както и на ваучерите за храна. В " Денят стартира " ръководителят на народен профсъюз " Защита " дефинира изискванията на труд в Спешната помощ като трагични.

Вижте още в директното включване на Цанка Николова.

" Не са обновени заплатите, това води до липса на екипи, младежите не желаят да работят, лекари напущат страната и над 50% са в много напреднала пенсионна възраст ", съобщи Красимир Митов, ръководител на народен профсъюз " Защита ".

По думите му настава огромен проблем, защото страната може да остане без центрове за незабавна здравна помощ.

" Дошли сме да изразим нашето неодобрение откъм страна на заплатите, също по този начин изискванията на труд, нашият филиал покрива много огромна част от територията на общината, която също е доста огромна, работим над 1000 метра надморска височина, покриваме пет язовирни региона, горска територия ", добави Стефан Махов, филиал Батак към ЦСМП-Пазарджик.

" Искаме почтено възнаграждение, категория на труд и почитание най-много на незабавните медици ", добави доктор от Враца.

В края на септември Министерският съвет утвърди спомагателни разноски в размер на близо 10 млн. по бюджета на здравното министерство за тази година.

С тези средства беше решено да бъдат обезщетени чиновниците в центровете за незабавна здравна помощ в цялата страна, а концепцията е по този начин да бъдат реализирани заплатите, заложени в груповия трудов контракт.

Според предварителни планове на министерството компенсацията за лекари ще бъдат обезщетени почти с 600 лева месечно, фелдшерите 400 лева, медицинските сестри 350 лева, парамедиците 170 лева, водачите на коли за спешна помощ към 150 лева Предвидено беше тези спомагателни средства да се получават от 1 октомври до края на годината.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР