В деня на 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски

...
В деня на 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски
Коментари Харесай

Българското посолство в Атина откри паметна плоча на Васил Левски

В деня на 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски в българското посолство в Атина откри паметна плоча на националния ни воин.

Председателят на българо-гръцкото съдружие за просвета разгласи, че Васил Левски ще бъде патрон на неделното учебно заведение към сдружението и то ще носи неговото име.

Ученици от българските неделни учебни заведения в гръцката столица рецитират стихове за Апостола. Под звуците на български възрожденски песни гостите сервираха венци и цветя пред барелефа.

Тържеството стартира с панихида за упокой на Васил Иванов Кунчев в българския храм " Свети преподобен Йоан Рилски Чудотворец " и продължи пред българското посолство. Над 200 наши сънародници - представители на културните сдружения и неделните учебни заведения в Гърция, както и доста българи от гръцката столица и другари на България, взеха присъединяване.

 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски
145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Обесването на Апостола от османците се случва на 6 февруари 1873 година

Отец Иван отслужи освещаване на плочата и благослови присъстващите. Приветствие насочи краткотрайно ръководещият посолството Веселин Иванов.

За най-малките посетители в киносалона на посолството е изнесен " Урок по родолюбие " с режисьор Искрен Красимиров (в ролята на Христо Ботев) и артистът Симеон Владов (в ролята на Васил Левски).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР