В ден като този трябва да си спомним за решимостта

...
В ден като този трябва да си спомним за решимостта
Коментари Харесай

Пазарджик отбеляза тържествено Съединението

„ В ден като този би трябвало да си спомним за решимостта на тези 2 000 българи, които под управлението на опълченеца Георги Здравков на 5 септември влизат в Пазарджик с възгласи „ Да живее Съединението “. Ден по-късно, на 6 септември 1885 година, в Пловдив, е провъзгласено, че разграничените по силата на Берлинския контракт Източна Румелия и Княжество България са се съединили – политически акт, който дефинира и взема решение ориста на България за епохи наред ". Това сподели в словото си във връзка на днешния празник кметът на Пазарджик Тодор Попов.

Празненствата във връзка на една от най-големите дати в родната ни история започнаха в 10,30 часа на централния площад " Константин Величков. Сред формалните посетители бяха националният представител Надя Клисурска, заместител регионалните шефове Йордан Кожухаров и Петър Белчев, ръководителят на Общинския съвет Хари Харалампиев, общински съветници. Граждани, измежду които и деца, облечени в национални носии и с българския трибагреник в ръце, извършиха площада. Те бяха пристигнали, с цел да отпразнуват 133-годишнината от Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

Тържествата започнаха с осъществявания на Духовата групировка към Симфонично-оперетно сдружение „ Маестро Георги Атанасов “. В 11,00 часа кметът, дружно с две девойки в национални носии, издигнаха националното знаме на фона на химна на Република България.

Градоначалникът напомни още в словото си, че паметните събития от 6 септември 1885 година са " урок по единство, който остава безконечен и който ни дава отговора. Имаме мощни родолюбиви корени и в това е нашето избавление. Особено и в наши дни! Обединена и сплотена България – такава, каквато бе в фантазиите на нашите предшественици, каквато живее в нашите хрумвания за настояще и бъдеще е допустима! “.

Празникът приключи с атрактивни осъществявания на Представителния танцов състав " Чудесия ".

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР